CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, June 15, 2016

Exchange Link



Jom exchange link dengan ana.
Ana nak explore dan tambah kawan2 blogger.

Kepada B2b@Ex B2B paling dialu2kan..hihi

Tinggalkan link anda kat komen bwh nie ye..; )

Tuesday, May 31, 2016

Set Maternity V-Asia


Assalamualikum..


Cantik x kotak set bersalin ni???
kalau korg nmpk ada harga kt kotak tu..tp kn aku beli rm130 je..aku terjumpa kt instagram org jual set ni dgn harga murah..tp aku xpasti la masih jual harga sama lg ke x...

Korg jgn tny ye kt siapa aku beli. SUMPAH aku dh lupe.yg pastinya aku pickup kt Giant Sek 13 Shah Alam.

Set ni aku pakai masih berpantang anak kedua ni.Masa anak pertama dl, aku pkai set berpantang Spa n Ma. Spa n Ma pn best jgk tp aku sje nk try set bersalin lain..Berbalik pd set V-Asia ni, bg aku dgn harga rm200 tu mmg sgt2 berbaloi la. ni kire set lengkap tau.


KANDUNGAN SET MATERNITY V’ASIA

  • Jus Jamu Moden Ladies Collagen
  • Losyen Herba Cantik Semula
  • Losyen Herba Sejuk Dingin
  • Minyak Herba Ibu & Anak
  • Sabun Pencerah Harum Gebu
  • Pembersih Wanita Sireh Manjakani
  • Rendaman Mahkota
  • Tungku Moden Berherba
  • Barut Moden Si Comel
kalau nk tau lebih detail boleh klik link ni


Nk share sikit psl setiap 1 brg dlm set ni.

1. Jus jamu - rasa dia sgt sedap tau..mcm rse oren tp ada berangin2 sikit. aku xmkn mse berpantang sbb adaniy kena kuning sampai sebulan lebih. so lepas pantang baru aku start mkn ni..

2. Losyen Herba - aku pakai sebelum pakai bengkung. sapu kt perut la.

3. Losyen Herba Sejuk Dingin- aku sapu kt tangan dgn kaki part2 yg rse mcm nk kecik kn sikit ..haha konon..tp xpakai sgt pn..

4. Minyak Herba Ibu&Anak - ini aku xpakai pn sbb anak aku pak ai minyak yuyi je..

5. Sabun - Sabun ny besar, even pakai hari2 masa mandi tp dh dekat 3 bulan pn xhabis sabun ny..sabun dia xberbuih pastu bau herba2 je. mmg tak ada bau wangi la klo pakai sabun tu.

6. Pencerah Wanita - yg ni aku pakai setiap kali mandi dgn klo nk basuh miss v tu. rasa berangin je kalo biarkan lama sikit. masih pakai lg sampai sekarang.mgkin boleh tahan 3 bulan lebih kalau pengunaan yg kerap mcm aku la.

7. Rendaman Mahkota- ini utk air rebusan mandi. ada 5 uncang je kalau tak silap aku, so 1 uncang tu aku prsan boleh tahan utk 6x mandi je.lepastu dh jernih n tak ada bau dh.

8. Tungku Moden- ini pn aku tak pakai sebab aku mmg pakai tungku batu sungai je dr berpantang yg pertama dl lg.

9. Barut - anak aku mmg dh bnyk barut pn, tp barut dlm set ni kain dia sedap pakai, warna putih plain je. mcm barut2 biasa2 tu.

utk bengkung pulak, aku mmg bengkung jahit sendiri (yg 8mter panjang aku buat). bengkung panjang2 tu aku pakai sendiri ok..teror x aku???kikiki



Kalau nak compare kn set V Asia ni dgn set Spa n Ma, bg aku lebih suka set Spa n Ma, tp utk next time aku akan beli loose2 item jela utk Spa n Ma ni,

Apa2 pn korg pilih la set berpantang yg ikut kesesuain dan kehendak korg. yg paling penting berpantang la betol2 ye..jgn tak berpantang pulak..mcm aku ni berpantang jgk tp bab xkeluar rumah tu tak boleh elak.hihi jgn mrh ye..

Monday, May 30, 2016

Bonding Kakak Arsya & Adik Adaniy

Assalamualaikum...


Arsya dh jadi kakak besar..agak2 korg apa reaksi dia mula nmpk adik dia ye???

Masa aku bermalam kt hospital lps bersalin kn Adaniy aritu, ada la aku buat video call dgn Arsya. aku tnjk adik dia..Arsya ny malu2 masa nmpk adik dia. ptg tu aku blk rumah,Arsya mcm biasa je..tak dela wt perangai ke @ kacau2 adik dia.
tp time dia nk tido jela mcm biasa mst mengendeng dgn mama @ abi dia, sbb dia nk minta org tepuk dia.

lama2 Arsya ada tabiat baru. suka sgt kacau adik dia tido lagi2 kalau dia bosan. dia akan panggil 'baby...baby..baby'..so kite akan alert la kalo dgr dia panggil cmtu mst dia tgh@nk kacau adik dia..
pastu di cium2 ny adik dia.




1 lagi Arsya suka sgt nk suruh adik dia duduk atas riba dia, lps tu mst dia peluk adik dia kt pinggang dr belakang.



















Pernah la kiteorg g jln mne2 @ g rumah org,then aku dgn Adaniy mcm lmbt tingal kt belakang kn. lps tu Arsya mcm xnmpk kiteorg, dia suruh abi dia patah balik cari kiteorg sambil sebut 'baby..baby..baby'

kalau aku nk masuk bilik air,aku selalu masuk kn Adaniy kt dlm bilik..kalo Adaniy nagis dr dlm bilik,Arsya la yg paling kecoh sekali. dia ketuk2 pintu bilik air sbb nk panggil aku,nk bgtau adik dia nagis kt dlm bilik.

Alhamdulillah la 2 beradik ni baik2 je. harap diorg close sampai bila2 ye. Adik jaga kakak, kakak pn jaga adik jgk..
Amin...

Friday, May 27, 2016

First Checkup Anak kt Klinik Swasta

Assalamualaikum...


Pada 17.5.2016 haritu genap Adaniy 2 bulan. masa checkup 1 bulan kami masih pergi KKIA since aku pun masih cuti bersalin lg kn..

Ni dh start krj, jenuh pikir2 nk checkup kt KKIA ke kt klinik swasta luar je.sebenarnya company aku xdela kisah pn psl hal ni. bos aku ok je klo aku time bulan dtg krj lmbt sbb nk g check up anak. dl pun mse aku preggy tiap bulan aku g checkup kt KKIA tu.(tp kena tolak gaji/leave la..huhuhu)

Company En Suami ada cover insurance utk family dgn maternity sekali. aku dh 2 org anak langsung tak pakai utk maternity tu sbb bersalin kt hospital kerajaan je kan. tp utk medical tu mmg kiteorg guna sebaik mungkin.

kiteorg decide nk wt checkup Adaniy kt Klinik Ajwa Sek 7 Shah Alam je. Klinik ni harus la boleh pkai kad medical En Suami kn(yg atas nama Adaniy ye).


Sabtu lepas kiteorg pn pergi la klinik ni utk checkup Adaniy. Kiteorg just bawak buku biru Adaniy dgn MyKid dia je.Sampai2 klinik terus dftr. Nurse bagi form yg dia dh tulis nama anak lepastu pergi timbang kt bilik sebelah je dgn kaunter pendaftaran tu..


Lepas dh timbang, keluar just tunggu doc pulak panggil. Masuk bilik doc, doc tny sikit psl yg berkaitan dgn anak lepastu die bg injection utk 2 bulan.
doc ada inform, sebaik ny sebelum nk dtg checkup yg ada injection tu better call dl sbb tkt ubat tak ada. lain kali wajib la kiteorg call dl kn, dr buang masa dtg nnt xboleh injection pulak.



Gambar masa tunggu doc panggil.


Cuba teka berapa berat Adaniy masa ni???

Tak sampai 30 minit pn settel semua benda. senang kerja mak oii. tak sempat nk berpeluh2 @ panas bontot pn tunggu nk checkup anak kn..yg paling best boleh pergi sabtu ahad (jimat cuti mak pak ko oii)



Thursday, May 26, 2016

Breastpump Baru

Assalamualaikum...

Sebelum ni aku ada breastpump lain.aku pernah buat entry psl pump lama tu..masa Arsya dl,aku just pkai pump dlm waktu berpantang je tp pn xkerap sgt..Arsya dl mmg susu bdn sikit je..dr dia umur 2 hari,aku dh campur fm pn..Tp dia masih dpt merasa susu bdn sampai umur 1 tahun..


Bila aku mengandung lagi,aku tanam kn hati utk fully breastfeed anak kedua ni..alhamdullilah aku diberi rezeki susu bdn yg cukup utk Adaniy..

Lebih kurang sebulan jgk la aku pkai pump lama tu.lepastu aku decide nk bli pump baru je..ada beberapa sbb knp aku perlu bli pump lain.

1. Nk double pump, utk jimat masa time krj nnt.(pump dl just single pump je)
2. Nk cari pump yg ringan, rechargeable battery (senang nk bwk/pump dimana2)
3. Nk cari pump yg lebih serasi


Ok utk memenuhi kriteria2 ni,harus la aku servey dl.jenuh usha blog2 org..sambil2 cari vendor yg jual murah dan boleh test dl sblum beli..


Kebetulan masa sibuk2 nk bli pump baru tu, semue dok buat sale pump..diskaun bnyk jgk la kt semue vendor..semue lebih kurang je harga ny..


Sebelum kite usha kt kedai,harusla kita aim dl beberapa model yg agak2 best n yg memenuhi kriteria td.
1. Lacte Duet
2  Malish Ilaria

Ni 2 model target aku sbnrnye..
Aku g Pump On The Go kt Kelana Jaya utk test dl sebelum beli..
Sampai je kt kedai, terus tny tgk 2 model tu lebih dekat..tp malang ny malish ilaria dh xde stok kt kedai..tp aku still try malish ni dgn motor dia tp pump pkai model malish yg lain..(dh xigt model apa,tp promoter kt kedai tu ckp,pump tu sama je rasa ny dgn pump malish ilaria).
Utk lacte duet pulak aku cancel nk beli sbb tgk motor je dh nmpk besar gedabak pastu xde rechargeable battery.

Disebabkan lacte duet dh out dr list aku,so aku tny la promoter,apa yg bgs,senyap,ringan,popular pump yg biasa utk org yg sibuk bekerja. Promoter tu suggest aku try Autumn Serene.
Dia tnjuk motor je aku dh rasa mcm wah kecik ny motor die..


So aku pun try la Malish Illaria dgn Autumn Serene ni..

First aku try Malish dl
Apa yg best:
1. Rechargeable battery
2. Motor dia ringan jgk tp besar sikit dr Autumn serene.
3. Motor dia senyap je.
4. Pump ni best sbb boleh individual adjust mood sedutan utk breast kiri dgn kanan.contohnya kala tiba2 breast kiri tu dh xkeluar susu,so korg boleh tukar mood utk breast kiri je kpd mood simulation..
5. Ada 2 jenis mood utk simulation(9 level) dgn expression(9 level).

Yg tak best:
1. Sucking terlalu gentle utk aku..lembut sgt..aku suke yg sedutan keras sikit pastu nmpk susu turun laju je..
2. Just ada 2 mood je..


Second aku try Autumnz Serene pulak.
Apa yg best:
1.Rechargeable and removal battery
2. Kecil dan ringan
3. Ada 3 mood iaitu massage(6 level), expression(6 level) dgn power expression(6 level).
4. Boleh guna utk single pump,manual pump dgn double pump sekali..disediakan tiup utk single pump. Kalau nk buat manual pump just beli part atas utk manual pump je them sambung dgn pump sedia ada..
5. Sucking dia best sgt dgn aku..buat mood level rendah2 je pn dh terasa pump ni bekerja bgs..

Yg tak best:
1. Tak boleh adjust individual mcm malish ilaria td.so mood dia sama je utk kedua2 belah breast.


Lepas dh try kedua2 pump ni,aku dok pikir lama jgk tu nk pilih yg mana 1 kan..
Last sekali aku pilih la yg ni..








Cantik x?? purple color lg..hihi
comel,cute dan sgt berjasa..

dh sebulan lebih aku pakai khidmat pump ni..kumpul stok dr dlm pantang, lepastu pump kt opis bila dh start krj.
ni dh 2 minggu aku start pump kt opis. makin lama, makin bnyk stok susu yg dpt aku kumpul.

Moga Allah beri aku rezeki dpt susu kn anak sampai umur dia 6 bulan dan 2 tahun Insya Allah.
Amin.



ps~korg mst pelik aku hari2 post entry baru..ni semue entry dh schedule awl2..igt aku ada free time sgt ke..hahaha

Wednesday, May 25, 2016

Holiday:Bercuti di Cherating (part 3)

Assalamualikum...

Ini sambungan entry utk part 1 dan part 2. utk hari ketiga,kire hari terakhir trip la ni. kita pergi arah ke kuantan pula la ye.. sebelum check out, mcm biasa kite habis kan masa kt hotel, mandi pool. konon2 pg tu nk bgn awl nk tgk matahari terbit kt pantai. tp non hado, aku tgk dr dlm bilik je..xfeeling sgt pn..apa tak nya dr bpk sampai ke anak bgn lmbt. xdela lambat sgt,kire sebelu, abis subuh la..


mcm biasa kol12 kami check out. lps settel check out, kami terus ke Santuary Penyu dl. Dekat sgt tempat penyu ni dr hotel kami. xsempat nk panas bontot dok dlm keta.hihi..
Santuary penyu ni tutup hari Isnin ye. Hari lain buka je.Free je masuk, just ada tabung kalau nk derma utk pembangunan penyu2 ni..














Mcm real kn..

























Panas terik oii tengah hari kn..

Dalam Santuary Penyu ni xbesar pn tempat ny..dlm 10 minit dh habis round pn..kt luar ada beberapa kolam penyu, kura2 dgn anak2 penyu yg belum dilepas kan kt laut.


lepas tu kami terus gerak ke Bdr Kuantan. konon ny nk cari makan kt sana la. mula2 kami g Teluk Chempedak, tp mcm xde tempat makan yg berkenan. kami nmpk fast food je bnyk kt situ. 
so terus g cari makan kt Mustafa Cendol.

Kedai Mustafa Cendol ni dekat je dgn Teluk Cempedak.dlm 10 minit jugak. kedainya betol2 sebelah petronas. senang je nk jumpa sbb nmpk signboard warna pink besar dr tepi jalan.

tengok la gambar2 menu cendol dia mmg mengancam tekak.

Masa ni tak ramai org, mungkin hari bekerja then dh lepas waktu lunch pn.

Memandangkan aku still pantang ais, so aku makan rojak ayam dgn air suam jela..


Bagi aku rojak die xberapa sedap. mungkin sbb aku pernah rasa rojak yg lebih sedap lagi kt Kelana Jaya, Mydin USJ dgn Rojak ss15 tu kot. 


lepas tu kami round Bdr Kuantan, then terus balik KL je.
Jadi tamat la trip kami kali ni..

Kuantan-terengganu kite jumpa next time pulak ye..

Tuesday, May 24, 2016

Holiday:Bercuti di Cherating (part 2)

Assalamualikum...


Sambungan dr entry sblm ni. Utk hari kedua, kami rancang nk jln2 kt kemaman. dr Suria resort ni, just 10 minit je drive dh sampai bdr kemaman ye. kirenya aku stay kt sempadan pahang terengganu jela..
Kol9pg kami keluar hotel, pg tu kami dh siap2 breakfast. En Suami keluar beli nasi lemak kt kedai resepi mak dpn simpang hotel ni je..sebenarnya aku pesan nk mkn nasi dagang.. tp nasi dagang ny non hado. diorg jual weekend je.sedih dik non. nasib baik bukan mengidam..hihi

selfie dl dlm bilik sebelum keluar jalan. adik tido sokmo.

Budak paling excited nk jln2.
Persinggahan pertama kami utk hari kedua ni, kami pergi Zoo Mini Kemaman. jgn risau signboard bnyk tunjuk arah g zoo ni. so tak payah susah2 pkai gps ye.
tiket utk masuk zoo ni org dewasa rm10 je. anak2 free je..tak tahu umur berapa baru diorg cas bagi kanak2..kalau korg nk tau, korg try la search ye.

dekat pintu msuk zoo ni dh ada van tunggu utk bwk korg masuk dlm..klo nk jln kaki pn boleh tp berpeluh2 jgk la kn.


Van ni drop kami kt tgh2 persimpangan. dari situ boleh g mcm2 tempat binatang kt dlm zoo ni.zoo ni tak besar mana pn tp akan dtg diorg nk buka fasa 2. fasa 2 ni utk binatang yg besar2 mcm gajah,singa dan lain2 lagi. masa aku dtg ni pn, binatang2 yg dh besar kena transfer g fasa 2 pn. tp pengunjung tak boleh masuk lg bahagian fasa 2 ni. aku pn tak tahu fasa 2 tu kt mana.

kami pergi tgk ikan kt akuarium yg ada kt situ dl. sbb tempat ikan ni betol2 belakang tempat van drop kami td je.



Bnyk ikan arawana ni.. besar2 ko..ada yg size gergasi..tp xde gambar nya..

Arsya ni buat jln sendiri je.kita yg kena follow dia pulak..
Sebelah dgn akuarium ni, ada bnyk sangkar2 burung.kt sini semue yg spesis2 burung pn ada, bnyk jgk sangkar nya. tp binatang yg sama jgk la. kebanyakan ny ada burung merak dgn burung2 lain..ayam pun ada jugak tau.




lepas tu kami pergi kt taman orkid. kt dlm taman ni ada bnyk sangkar2 binatang kecil2 mcm kura2, ular dan lain2. sangkar ular tedung pn ada, tp tutup masa ni sbb tgh buat penyelenggaraan.

sapa mata tajam boleh nmpk ular sawa.



Lepas tu kami pergi kt area burung2 lain pulak. sini ada enggang, burung hantu, burung helang dan mcm2 lagi.


tgh menyusukan anak pn boleh lg posing ambil gambar.

Rest kejap sambil susukan Adaniy.

Playground besar, Arsya main sorg2..
ni la binatang paling besa yg ada kt sini.aku pn tak tahu kenapa harimua ni tak pindah kt fasa 2 lagi.

say bye2 dl kt kwn Arsya yg keseorangan ni..sedih kau tgk binatang ni sorg2 kt situ.
kami habis round2 zoo ni dlm 1 jam..sebenarny dlm zoo ni ada kolam air terjun tau.tp ditutup jgk utk penyelenggaraan. kolam tu betol2 dpn playground yg aku duduk td.
nk keluar dr sini pn, kami tunggu van pickup kt tempat mula2 van drop kami td. van ni akan masuk setiap 10 minit, jadi takde la tunggu lama.

keluar dari zoo ni, kami pergi kearah kijal. konon2 En Suami nk tgk la mcm man kijal sekarang. dl kecil2 dia selalu bercuti kt kijal tu.dr zoo mini ke kijal dlm 30 minit. dlm perjalanan ke kijal kite boleh nmpk deretan org jual lemang.aku xsinggah beli kt situ sbb masih berpantang mkn pulut2 ni.

sampai kt Kijal Hotel tu, En Suami je turun sebab dia nk tny rate. konon2 klo murah nk stay sana 1 mlm katanya. dia siap jln2 kawasan hotel tu ambil gambar lg. ptt la kami tunggu lama kt dlm keta.
rate hotel ni mmg mmg mhl sikit. sbb die mmg hotel 5 star mcm tu. paling murah pn rm400 ++ semalam. En Suami ckp next trip klo ada rezeki nk stay sana pulak.

kami sampai area kijal ni dh kol1-2 ptg.. mmg time lunch la kn..kami pergi mesra mall kt kemasik kerteh. on the way nk pergi mall ni kan, boleh nampak pantai kemasik yg popular tu..cantik tau pantai kemasik ni.. sesuai nk ambk gambar. ada batu yg cantik, ada bot2 nelayan kt situ.

Ok berbalik ke mesra mall td, ni kire mall paling best la kot kt sini. nk cari brg branded2,boleh cari kt sini. kami mkn kt sini utk lunch tu, sambil jalan2 cuci mata. kt dlm mall ni, restoran fast food yg biasa ada la kn..rasanya ada food court jgk kt sini.


lepas tu kami turun balik ke kemaman. petang2 ni cari sata pulak la kn..org ckp sini famous mkn sata kt Warung Aziz Satar. Korang waze je mst jumpa warung ni..tak susah pn nk cari. tak pun ikut signboard g Pantai Mak Nik/Monica bay. 


Sedap oo sata kt sini..kami mkn kt situ lepas tu kami tapau yg dh bkr utk mkn kt hotel nnt. aku sempat beli satai ikan sekali..sedap satai ikan dia.rugi xbeli byk..huhu

disebabkan Warung Aziz Satar ni dekat je dgn Pantai Mak Nik/Monica Bay tu..kami pn singgah la situ jgk.sini tempat org lepak2 la sbb bnyk pokok rhu. nk ambik gambar pn cantik kt sini.redup je tempat ni sbb terlindung gan pokok rhu tu.


Adaniy tido time ni. so kami wefie bertiga jela..

Arsya ni pantang nmpk air. dia dh sibok2 nk mandi.

budak ni mmg xsuke pinjak pasir. tu dia angkat kaki sbb pasir bnyk dlm kasut dia. nagis minta org buang pasir2 tu.


kami lepak sini sampai kol 4.30 ptg. terus balik hotel sbb ptg tu nk swimming dgn main pasir pulak kt pantai dpn hotel. gambar tak ada sebab tak dan nk bergambar.

malam ni kami tak keluar pn. just mkn sata yg tapau td dgn makanan2 yg beli kt pasaraya kt kemaman aritu je.
anak2 semue penat, awl la kami tido mlm tu.