Miscarriage..SobSobSob..

By Farhana IezAna - 9:14 AM


Aku nk ucap terima kasih buat semua yg ucap selamat dan tahniah serta mendoakn yg baik masa aku post entry psl aku mengandung..

harini aku tulis entry memang aku dh sah gugur.

Mula2 aku buat UPT pada 3.8.13 masa tu aku dh miss period 4-5 hari..Memang masa tu aku xsangke yg aku mengandung..tp sama xgembira kan..aku pergi jumpa doc kt klinik swasta biasa pada 5.8.13 sebab aku demam dan batuk masa tu..Masa tu xwt pregnancy test pn kt klinik..doc confirm kn je sbb aku dh pn wt upt sndiri katanya..klo positif tu positif la..Doc bg aku ubat batuk, pening kepala dan deman yg xgangu kandungan..

Kehidupan ceria je sampai la pada raya kedua..raya kedua kau beraya jauh dari kl sampai ke Teriang, Pahang. Sampai je aku kt rumah makcik kt teriang tu, aku nmpk ada brown spot.dlm sehari tu terasa 3-4 kali turun brown spot tu..makin lama, makin banyak..pada hari pertama sampai hari ketiga (9.8 - 11.8) just brown spot..Lps hari keempat ( 12.8) jadi macam drh period pulak..keluar darah wrna merah.. then aku rsa xsedap hati, walaupun aku xsakit apa2 tp rasa xsenang la sebab ada bleeding kan..masa tu dh was2 betul ke aku mengandung nie..tp bile aku wt UPT lagi sekali still positive gak..malah resultnya line positive ti lebih terang dari UPT sebelum nie..

so aku buat keputusan nk g klinik kesihatan taman medan,pj pada 13.8..kt situ doc biasa je check dan wt scan..nmpk kantung kecik je xsampai 1cm pn..kantung still xnmpk fetus pn kt dlmny..doc ckp sbb kndungan baru 6minggu tu yg xnmpk apa2 lagi dlm kantung..
tp doc still suruh aku refer kt hospital..aku pn g hospital universiti utk check. Hari yg sama jugak aku g hospital. hari dh kol 4 ptg masa tu..klinik kt hospital dh tutp so terpakse la aku g unit kecemasan.
kol 7 baru la no giliran aku naik utk check.

Mcm biasa la mula2 doc tny psl kite..ble start bleeding dan bleeding yg mcm mana..pastu die suruh baring dan die check perut kite..then die suruh kite wt ujian darah..bnyk jugak darah yg diorg ambk..mungkin ada 10 tabung kot..pastu die suruh doc perempuan lain utk tolong scan kn..sbb doc yg inchrge aku mule2 td doc laki cina..masa scan tu pn sama mcm scan kt klinik kesihatan tu..just nmpk kantung tp xde nmpk fetus lagi..

then diorg suruh aku tgu luar sbb nk tunggu hasil ujian darah then ada doc gyne akan incharge pulak kes aku..so aku g la makan dl sbb dh lapar giler ptg tu..mse dh nk abis makan tu, doc cina laki call aku suruh aku dtg unit kecemasan tu semule sbb doc gyne dh sampai utk check aku..so aku pn patah balik ke sana..kali nie doc dayana pulak yg incharge. die scan, mule2 die scan mcm biasa yg kt atas perut tu..tp sbb die kata xbly nmpk sgt, do die nk buat viganal scan pulak.

masa nie first time kot kena mcm tu..malu masa mule2 tp xpela sbb org nk check kn..utk kebaikan kite gak..
doc dayana pn nmpk yg sama jgk..just nmpk kantung tp fetus belum nmpk lg..die pn ckp still awl sbb tu xnmpk pape lagi..tp semuenya ok katanya..die siap kasi ukuran kantung..xsampai 1cm lagi mase tu..
then die kasi mc 3 hari, suruh berehat kt umah je..

 masa tu dpt la report suruh dtg appinmt lagi 2 minggu means next appoinmt pada 28.8. report tu die print skli dgn hasil scan td..
walaupun just nmpk kantung je tp rse sronok sbb first time kn mcm xcaya je ada something dlm rahim aku..
so aku rehat la kt rumah..org xsakit mmg xreti dok diam..tp sbb kn xnk aku nie bnyk wt krj, so aku bnyk tido je selama 3 ari tu..

Selama tunggu next appoinment tu aku tbah kn hati, just pikir positif je supaya xjd apa2..
mule2 mmg sedih..1 hari nagis..tp lps dpt nasihat dari org lain, dari Cik mah jugak, aku jd kuat semula..

pada 28.8 aku dtg ppum smule utk checkup. x lama pn sbb org xramai..lgpn dh set appoinmt kn..
ada sorg nurse dan 2 org doc yg incharge aku dlm bilik consultancy tu..semue dlm bilik tu perempuan..
mule2 kena scan dl utk tgh dh misscarriage ke x. mase nie kandungan dah 8 minggu 2 hari..sepattnya dh boleh nmpk isi sikit. tp still xnmpk apa2..so doc sah kn aku dh misscarriage..

tp masa nie doc xterus buat D&C..die bagi masa 2 minggu lagi utk dtg checkup.klo still ada tinggal lg/ xturun sendiri, barula aku kena wt d&c...





to be continue....



 

  • Share:

You Might Also Like

7 comments

  1. takziah...

    tapi sabar ye... mgkin ada hikmah sebaliknya...

    ReplyDelete
  2. iezana,citer awk ni lebih kurang mcm saya..saya pun keguguran masa raya..harap awk tabah yer..anyway,terus follow sini :)

    ReplyDelete
  3. semoga ana terus tabah...xpe ana...rezeki akan ade nnti..kawan cik mah yg misscarriage juga dah pregnant semula...terus berdoa n berusaha ye sayang...

    ReplyDelete
  4. be strong ana.......................... InsyaAllah, lekat pas ni ke mana kita tau kan.. doakn pia jugak ye.... tak lekat2 lg ni..hehe

    ReplyDelete
  5. takpe dear, ade lagi rezeki tu.. macam kawan anis jugakla.. tapi lepas sebulan dia lekat balik.. suppose to be ana tak boleh jalan jauh sebab kandungan pun baru lagi kan.. kawan anis tu pun sebab dr KL balik Kelantan.. lagi satu, doc bg ubat batuk? anis haritu demam doc just bagi PCM je.. lain-lain dia cakap better jangan makan.. selagi boleh bertahan.. bertahanlah..

    ReplyDelete