Turn to 3rd Trimester

By Farhana IezAna - 11:46 AM



Assalamualaikum semue.....

Harini aku dh pn masuk fasa ketiga aka third trimester kehamilan..ya Allah bersyukur sgt dibagi peluang merasa semue ni..dari first trimester dl dgn mabuk yg teruk kemudian second trimester cukup indah dgn kesihatan yg makin baik dpt rasa baby gerak buat pertama kali seawal 13-14minggu. dan kemudian masuk fasa ketiga ni sikit kesukaraan la bila perut dh besar ni..

skrg aku sakit blkg betis dan tumit bila nk pijak lantai @ berdiri je terus rasa kesengalan tu..jadi dok umh pakai stokin je..aku pkai stokin tebal kt tapakny baru sedap..hihi..lagi satu aku ada prob nk berdiri lama@buat krj sikit..bile berdiri @buat krj dikit je tetiba rasa pening,xsedap perut, nk pitam dan nk muntah..aduhai yg ni membuatkn aku ssh nk masak..kdg xsempat pn nk siap goreng ikn, dah jadi gitu mmg jwpnny aku kena baring kejap dan tido..tp kdg ambk masa yg lama jgk utk baik smle..almatnya mmg x masak la aku cmtu gayany kn..sib baik la bulan ni hubby bz dgn masalah catuan air kt petaling jaya ni..jd die jarang mkn kt umh..mlm pn sblm blk die dh mkn kt opis @ bwk mknan blk..syukur kt situ..

utk trimester ak hir ni, aku akan ambk kapsul kelapa dara dari treenea..minyak klpe dara kapsul ni aku dh pernah mkn dl masa first trimester utk xbg mabuk dan muntah yg teruk tu..mmg ada perubahan masa tu..sblm mkn ni aku mabuk teruk sgt, lps tu try kapsul tu baru ok sikit..ada satu lg minyak klpe dara yg jenis liquid pny, yg tu aku guna utk sapu kt perut masa second trimester sbb perit aku gatal2 pulak..tp xteruk dan kjp je gatal2 tu..bile dh third trimester ni aku gune utk nk wt urutan perineum dlm seminggu 3x mcm tu akn wt..actualy minyak klpe dara jenis liquid ni boleh jgk di wt minum, satu sudu pg dan mlm..tp aku xrse aku mampu nk telan..huahuahua tu psl aku bli jenis kapsul utk mkn punya..

bab barang2 persiapan kelahiran pulak, brg baby dlm 80% dh lengkap jgk la..kbnykkn ny pemberian atuk nenek baby belah aku dan hubby..almaklum la dua2 belah nk dpt cucu sulong..start 7 bln ni rseny dh bly nk cuci baju baby smue pastu nk siap2 kn beg utk g hospital nnt sekali..yg buat aku pening skg ni sbb nk pilih set berpantang  nnt..aku akn berpantang diumh mk aku je, tp mak aku ni agk straight psl berpantang ni..klo bly die nk wt jamu sndiri kasi aku..tp aku xlalu la minum jamu2 ni..tu yg igt nk beli set berpantang yg jual kt luar ni je..pening2 psl ni...

rasanya ni je kot yg aku nk kongsikn utk persiapan fasa ketiga ni..klo ada lain nnt aku wt entry lain la...bye semue..

  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. tekanan darah rendah kot..tu yg pening2 tu...tke care ye

    ReplyDelete
  2. @misz sheyla: tah la..ana baru nk g checkup hari kamis nie..harap semuenya baik2 saja..thank anyway :)

    ReplyDelete