Jalan-jalan ke Colmar Tropicale Berjaya Hill Bukit Tinggi, Pahang

By Farhana IezAna - 9:25 PM

Assalamualikum...

 Ni bukan la kali pertama aku g bukit tinggi, last aku g sana mse belajar kt kolej dl..lawatan sambil belajar.Time muda2 la konon nye..

Kali ni aku g sana dgn suami dan anak..tgk2 dh bertambah ahli keluarga tu..Actualy aku naik sana xrancang sangat la..aku g bentong sebenarnya utk attend wedding kawan kolej. so alang2 lalu kt higway tu kn, kite naik la bukit tinggi kejap kn..

jalan nk ke bukit tinggi dr higway tu xjauh pn..dlm 10 minit mcm tu je..jalan nye xdela setinggi/mcm ular mcm kite naik genting highland tu..so korg xpyh riso..

apa yg best kt Bukit Tinggi tu?????


bagi aku Bukit Tinggi xdela best sgt ke kn..just untuk cuci2 mata n xdela bosan sgt sbb ada mcm2 aktiviti boleh buat kt atas tu..
Nak g Colmar Tropicale tu kne lalu 'tol' utk org dewasa Rm12 seorang.kanak2 klo xsalah separuh harge la kot..aku xbyr utk kanak2 so xtau bape..hihi


Masa aku naik bukit tinggi ni dlm kol 3-4 ptg mcm tu.. so xdela sempat nk jln bnyk2 tempat kan..
ada beberapa tempat2 menarik yg korg boleh g kt bukit tinggi ni..antaranya:

- Equestrian park
- Golf
- Sports Complex
- Adventure Park
- Japanese Village
- Botanical Garden
- Animal Park
- 6D Motion Ride



 since aku pn naik agak dh nk petang2 kn..dengan bawak nak kecik pulak..masa ni Arsya dlm 4bulan rasanya..mse bulan 10 tahun lps..(sorry cite dh basi)..


Naik2 je aku terus g kt Colmar Tropicale tu la..yg ada bangunan ala2 mcm kt france gitu kn..









 Masa ni banyak pulak kate2 ferrari naik wt showcar agak nya..so asben pn nk ambk gmbr dgn ferrari jgk kn..layan kn jela..

xlama pn kami kt situ..sebab cuaca pn pns terik mase tu..then org mcm ramai sgt pulak..kami pn g ke animal farm.Kalau korg nk tau, nk g mana2 tempat lain sekitar Colmar tu kn, korg boleh pilih nak drive keta sendiri/naik je kenderaan yg disediakan kt sana..ada van/truck bawak g mana2 tempat menarik kt sana..tp kteorg ni mls nk tunggu2 kn..so drive sendiri je..

Nak masuk Animal Farm ni kne bayar rm3 utk dewasa(kalau xsalah la,lupe dh)..

Animal Farm kt sini bebas so korg boleh nk pegang2 ke apa ke kan..nak naik keldai pn boleh..kt sini yg bnyk ny arnab la..


















 Ko tgk seberapa dekat nya kiteorg dgn binatang kn..klo berani, nk pegang2 , bg mkn pn boleh tau.. So memang xrugi la korg byr utk masuk dlm animal farm ni..

Lepas tu kiteorg igt nk g japanese village pulak..tp xde rezeki sbb sampai2 je kt japanese village tu hujan turun lebat pulak..hari pn dh kol6 ptg, so mmg xdan la nak naik atas tu kn..xpe2 lain kali kite bly dtg lagi..


  • Share:

You Might Also Like

1 comments

  1. Pakej Muslim Medan-Berastagi-Danau Toba 3H2M

    Hari-1 : Airport-Berastagi-ParapatDanau Toba (L,D)

    Setiba rombongan di KUALA NAMO INTERNASIONAL AIPORT rombongan akan langsung di sambut oleh Pemandu kami.Lepas itu rombongan langsung Bertolak menuju Berastagi, sebuah bandar di puncak pegunungan nan sejuk – famous dengan PASAR BUAH dan bunga sambil menikmati sejuknya BERASTAGI CITY perjalanan memakan masa 3 jam. Setiba di BERASTAGI Rombongan berhenti untuk makan Tengah hari ..Rombongan akan disajikan dengan makanan serba enak....Lepas makan siang Rombongan langsung Bertolak langsung menuju PARAPAT . Di perjalanan menuju PARAPAT Rombongan berhenti sejenaak di PUNCAK INDAH SIMARJARUNJUNG untuk menikmati teh haliya and PISANG GORENG. Lepas itu Rombongan menuju PARAPAT untuk CHECK INN Hotel and DINNER.
    Enjoy the night life of lake toba


    Hari-2 : Danau Toba – P.Samosir - Medan (B,L,D)
    Setelah sarapan di hotel,Rombongan akan menyebrang ke PULAUSAMOSIR dengan naik Speedbot – Pulau di tengah Tasik Toba,KAMPUNG TUA TOMOK– famous dengan RAJA SIDABUTAR lagenda Putri Tasik dan TARI SIGALE GALE, dan anda akan dibawa membeli Oleh oleh di PASAR TRADISIONAL TOMOK Perbagai barang-barang cenderahati dan sebagainya dijual disini. Lepas itu Rombongan melawat ke KAMPUNG AMBARITA untuk melihat rumah adat tradisional yang unik. And menyaksikan tempat Dulunya orang BATAK dipancung.Lepas itu Kembali ke hotel, check out makan tengah hari di lokal restaurant. Bertolak ke MEDAN perjalanan memakan masa hampir 5 jam dan dapat lihat pemandangan yang penuh pokok getah, kelapa sawit dan kawasan padi ( boleh berhenti untuk mengambil gambar kenangan) dalam perjalanan kita singgah di PATEN SHOP tempat membeli oleh – oleh khas yang terkenal dengan namaTING TING – TENG TENG –TONG TONG . Lepas itu langsung bertolak ke MEDAN. tiba di Medan check in hotel – free program. Makan malam di Lokal restoran.


    Hari-3 : Medan City Tour/Shopp (B,L)
    Selesai BREAKFAST Rombongan check out, Rombongan akan bertolak menuju ISTANA MAIMUN,MASJID RAYA AGUNG And PASAR IKAN LAMA untuk berburu oleh oleh khas MEDAN Seperti BIKA AMBON ,PANCAKE DURIAN,And BOLU MERANTI . Makan tengah hari di perjalanan ke bandara ,Selanjutnya berangkat menuju KUALA NAMO INTERNASIONAL AIRPORT.Sesampainya di airport TOUR pun selesai, and SEE YOU


    .

    PAKET TOUR MEDAN SUDAH TERMASUK
    · Transfortasi full AC
    · Makanan serba halal
    · Biaya parkir

    ReplyDelete