Holiday: Bercuti di Fraser Hill, Pahang

By Farhana IezAna - 4:57 PM

Assalamualikum..


Kali ni nak cita kisah holiday lagi. Kami suka pergi short gateway yang dekat2 je dengan KL. salah satu tempat favorite kiteorg pergi Fraser Hill.Boleh cakap tiap tahun mesti ada jejak kat sini. Dari sebelum kawen sampai la dah kawen ni.

Yang ni aku pergi masa 1/10/2016 haritu. nampak tak setahun lepas punya cita, baru aku nak cita sekarang. hahaha tarikh ni sebenarnya tarikh cukup 10 tahun aku dengan En Suami couple. So aku la ni konon nya plan nak g short gateway ni. 

seminggu sebelum nak g, En Suami booking hotel kat Shahzan Inn. Sini hotel tak banyak pilihan, jadi better korang book la awal ye kalau nak hotel yang selesa sikit. ni kali pertama kami nak stay kat Shahzan Inn. sebelum2 ni kami selalu stay kt Puncak Inn sebab kami walk in je lepas tu sini selalu murah dan ada kosong klo datang weekend. Puncak Inn bilik nya kecil sikit, lepas tu kena naik tangga sebab tak ada lift. tangga yang sempit dan agak curam. kurang sesuai untuk orang tua, anak kecil dan kalau yang nak angkut beg besar ni.

so kali ni kami tempah awal kat Shahzan Inn sebab dah lama teringin nak merasa stay sini pulak. Hotel ni sama macam Puncak Inn, mengadap padang golf Faser Hill tu je.

Pemandangan Shahzan Inn dari bulatan Jam tu. Bangunan putih atas bukit tula Shahzan Inn
Ini jalan masuk nak pergi lobby.
Ini pintu lobby dia.

tepi pintu lobby tu ada deret kedai cenderamata, runcit dan maybank tau.
 Jangan korang susah2 nak keluar kan duit banyak2 sebelum naik Fraser Hill ni sebab kat sini pun ada ATM mesin. the one & only ATM Maybank kat sini.

Nak cita sikit, perjalanan nak g Faser Hill ni kan ada 2. 1 boleh ikut bentong-raub/1 lagi boleh ikut Kuala Kubu. Aku ikut Kuala Kubu, dari Plus Highway arah Ipoh, keluar exit Sg Buaya. Exit ni baru je buat. korang boleh juga keluar exit bukit beruntung/ rawang. aku lagi prefer keluar Exit Sg Buaya la senang sikit. lepas keluar exit tu, korang belok kiri ikut jalan nak g Sg Choh-Antara Gapi-Rasa-Kuala Kubu. dah sampai pekan Kuala Kubu korang ikut jela signboard g Raub/Fraser Hill. nanti korang jumpa Empangan Sg Selangor, besar tau cantik pemandangan. tapi dah berapa tahun air kt empangan ni cetek je.

Dari dulu suka ambil gambar berlatar belakang kan empangan ni.

Nampak airnya susut. tebing2 tu nampak tanah merah. patut nya tak nampak tau. tengok la berapa banyak penyusutan air nya.

lepas je enpangan ni ada jumpa tempat rekreasi ada air terjun popular tau kat sini. nampak ada banyak ketas parking kt tepi jalan. kena jalan redah hutan sikit untuk sampai kt air terjun tu. aku pun belum pernah g lagi. lepas tu terus kan perjalanan naik fraser hill, jalan nya conner2 sikit. kalau tak tahan, boleh muntah. macam jalan nak g Cameron Highlad kalau ikut exit Tapah. Nanti korang akan sampai persimpangan nak naik Fraser Hill ni dia sehala je, makna nya jalan turun dengan jalan naik tak sama. aku tak recommend korang naik masa malam hari la. Lagi2 yang ada anak kecil, paham2 jela ye.

sampai2 puncak korang mesati nampak bulatan jam yang kt gambar pertama besar aku tunjuk kt atas tadi. sampai2 nampak senibina British. tempat ni dulu orang british yang jumpa.
Sampai2 kami terus check in, dan masuk bilik dulu sebab nya ni kali pertama Adaniy naik Fraser Hill dan dia dah muntah pulak. so aku tukar baju dia dulu. Arsya pun tak berapa baik sebab dia pun selalu nya tah tahan jalan Corner2 ni. Aku bagi anak2 mood baik balik baru kiteorg keluar jalan2.

sebenanrnya 2-3 hari sebelum g sini, aku ada senyap2 call hotel, untuk arrange buat surprise kat En Suami konon2nya nak wat candle light dinner la sempena 10 tahun kan. tapi macam dah terkantoi sebab dia ada call no En Suami masa petang tu. Lepas checkin kiteorg terus masuk bilik, tapi En Suami pergi bersih kan keta sebab anak muntah kan. masa dia tak ada kt dalam bilik tu aku ada la call balik kt reception tu nak reconfirm kan dinner malam ni. tapi person incharge tu tak ada pulak. then En Suami dah masuk bilik, anak2 dah ok, dia pun ajak kiteorang keluar cari makan dan jalan2. 



Bilik kami agak besar. selesa la anak beranak.

Masa kt luar ni la orang hotel tu g tefon no En Suami pulak sebab dia nak cakap dengan aku. yela aku tak bagi no tefon aku dulu. hotel ni check in atas nama En Suami tu yang hotel ada no En Suami je. walaupun asben tak tahun kenapa hotel call cari aku, tapi sure la dia tahu aku ada plan something kan. malam tu lepas dah bersihkan diri, aku ajak la asben pergi makan kt restoran hotel. kiteorang makan sekali anak beranak tau. ni candle light sefamily.

Sampai2 restoran, aku dok cari2 mana meja kiteorang, tak ada orang pun dalam restoran ni. mungkin sebab kami datang awal kot. pastu terperasan ada 1 je table kt tang corner ada lampu kelip2 dengan deco. so aku agak2 jela meja kt situ. lepas tu baru ada orang hotel tegur dan bagi tahu itu meja kiteorang. asben muka biasa2 je tapi aku tahu hati dia suka.

tengok kami dinner anak beranak. 
makanan untuk dinner ni not bad. boleh tahan sedap. paling aku suke dessert dia, lepas dinner kami pun jalan2 malam kt area bulatan jam tu. sejuk malam2 kt sini. ada kabus. weekend macam ni nampak ramai sikit orang kt situ, ada la kawan2 buat Arsya main kt situ berlari2. 


dah puas jalan2 sekitar, kami pun balik bilik. anak2 pu dah puas berlari sana sini kan.
nak info sikit, kt sini tak susah cari kedai makan. sekarang dah banyak kedai utk makan pagi, tengah hari mahupun malam. 3-4 tahun dulu tak sebanyak sekarang, dulu tak banyak kedai makan. antara tenpat makan yang ada;
1. depan bulatan jam tu malam ada restoran Mimi Strawberi. the on and only restoran yang ada kt situ.
2. kat masjid Fraser Hill ada medan selera ada 1-2 kedai buka pagi, dan malam. tapi sini tak tentu waktu buka dia. ikut nasib la.
3. kat taman awam bukit Fraser ada banyak kedai makan, kedai runcit dan kedai cenderahati. sini senang nak cari makan dan macam2 bende lain lagi..

Kat Fraser Hill ni ada banyak tempat menarik boleh g. bukan saja jalan2 menikmati pemandangan hutan yang cantik tau.

1. Menara Jam
2. Allan's Water
3. The Paddock
4. Fraser's Edible Garden
5. Jeriau Waterfall
6. Bird Centre
7. Golf.

kalau sapa yang suka jungle tracking boleh jalan2 kat beberapa track yang ada. kalau ada musin burung, boleh la sambil2 tengok burung kan. Close to nature gitu.
kt atas ni kecil je dalam 1 hari korang boleh pusing semua habis. aku suka datang sini sebab dia nyaman, sesuai untuk relax2, tempat sejuk.
Kalau korang tak pernah g sini, boleh la try g sini, budak2 muda yang suka tempat2 havoc, mungkin tak suka la kt sini, 
yang banyak datang sini selalunya orang nak honeymoon, family, dan yang pencinta alam.

untuk tahun 2017 belum lagi datang sini. belum ada rancangan nak g sini lagi. tahun ni banyak g jauh2. masih banyak lagi cerita pergi holiday yang aku tak share. hahah korang tunggu jela ye.
lupa nak ingat kan kt atas ni tak ada station minyak, jadi kat bawah siap2 isi minyak full ye, 

  • Share:

You Might Also Like

0 comments