Jalan-Jalan di Bukit Melawati, Kuala Selangor

By Farhana IezAna - 9:48 AM

Assalamualikum.

Ni cerita cuti jalan2 bersambung2 sebenarnya tau. 3 hari pergi JB, balik 1 hari je pastu terus pergi Kuala Selangor attend kenduri kawen kawan. kat Kuala Selangor kami bermalam 1 malam je kat area town Bukit Melawati tu. sempat la naik Bukit Melawati tu kejap petang haritu lepas check in hotel.

Ini bukan kali pertama aku naik sini. pernah panjat naik bukit ni sendiri. masa dulu2 tak ada perkhidmatan trem tu lagi. gigih la naik atas ni, walaupun tak tinggi mana tp still penat oo.
kalau weekend / cuti2 nak naik atas ni berjanggut juga la tunggu trem.
bolge beli tiket trem kt bawah bukit ye, ada nampk pondok ramai org berbaris/ nampk trem kt situ la tempat beli tiket nya. tak ingat dah harga tiket berapa. tapi bawah rm10 utk dewasa.


ada 1 musium kt atas ni. tutup pukul 5 ptg. masa kami sampai ni, dia nak tutup dah. sok halau2 orang yang masih ada kawasan dalam pagar musium ni.

gigih arsya mendaki bukit ni tau.haha

Benci pulak tengok muka sendiri, kening petak tak sempat concealer betol2. gigih makeup mak anak 2. 

Salah 1 meriam yang ada kt dalam musium tu, kt luar ada banyak lag meriam nya pun.

kat atas ni kami jalan2 dalam sejam je kot, panas bak hang, turun pun kami naik trem juga la kan tak kan gigih nak turun sendiri pulak.
 Hati2 ye kt atas ni tersangat la banyak silver monkey nya. beruk la kan.
agak peramah n agak scary jugak sebab langsung tak takut orang. orang yang takut risau di cakar nya muka anak2 kan.

ada banyak orang jual pisang untuk bagi beruk2 ni makan. kalau nak bagi pun tak salah. tapi kami, idok la nya. besar2 beruk nya. scary aku.

Balik bilik hotel bersih kan diri. konon2 malam tu nak g rewang2 umah kawan tu. tp asben malas. haha sebab anak kecil2 kan so tak payah la katanya.aku pun ok je. so malam tu kami kena la kuar jalan2 cari tempat nk makan.

sini banyak giler pilihan tempat makan. sebenarnya sini kira kampung aku juga. haha jadi dah biasa sangat la kt area sini. sekarang la la Kuala Selangor tu mcm bandar dah. bowling pun ada dah.
tapi utk memenuhi selera aku malam tu, kami teringin sangat nak makan mee udang. selalu makan mee udang kat Bagan Nakhoda Omar Sabak Bernam nun jauh disana. so sebab kami kt Kuala je. maka nya cari la Mee Udang Kuala je.

Malam tu kami pergi Mee Udang Banjir Udang Galah, Tepi jalan je lepas dari Pasir Penambang.



Boleh tahan la mee udang dia. sedap juga. tak ada la nak bad review ke apa. tapi macam tak setanding Mee Udang BNO. hahaha

Kalau sesapa g Kuala Selangor ni korang boleh try makan macam2 tau. sana banyak sangat tempat makan best2, search je apa nak cari makan kt sana mesti jumpa org review. ada satay sedap, seafood place yang sedap, mee udang, cendol, makanan jawa, banjar yang jarang2 dapat kt tempat lain.

Lepas dah kenyang makan, kami balik bilik untuk tidur la kan. apa lagi. esok tengah hari nya kami check out awal sikit, sebab tak nak g kenduri lambat2 sangat, panas terik sana sebab kawasan tepi laut kan. kesian kt anak2. 
Sampai umah pengantin puna tengah siap lagi, tp pengantin laki dah tunggu kt luar, mybe tunggu ada lagi keluarga rombongan belum sampai.
sempat la kami masuk bilik pengantin untuk ambik gambar. asben aku dh sibuk2 nak balik tak nyempat tengok kawan dia naik bersanding.
katanya semalam dah tengok dia bersanding lepas nikah. hahaha ada2 jela.

Pengantin ni sibuk tengok si Adaniy tembam tau. aku pulak yang over ngalah kan pengantin. hahaha
Dekat kol 1, kami dah gerak balik KL. tapi bukan terus balik tau. nak tahu kami g mana, sili tuggu entry seterus nya.

Stay Tuned.,

  • Share:

You Might Also Like

0 comments