HIV Test

HIV Test DONE =)

12:30 AM

Hari dlm sejarah nie buat aku..
Harini aku dh buat sesuatu yg paling aku takut selama nie iaitu buat ujian darah..hahahaha
rasa bangga dgn diri sendiri sekejap...=)


Hiv test nie aku mmg dh rancang dri bulan lepas lg, cadang nk wt dlm bulan 2..kebetulan pulak cuti raya cina nie, company ttp 10 hari..so aku inform En Tunang utk g wt hiv test dlm minggu raya cina tu..
En Tunang prob sikit sebab die tak mintak cuti awl2 tp nasib baik baru2 nie die ada g klinik sbb masalah kulit sensatif then doc suruh die refer hospital..jadi die ambk peluang nie utk g hospital hari yg sama dengan nak g wt hiv test.

Maka nya kami decide nak g hari la 15.3.13. kami memang tak buat apa2 appointment pn kt mana2 klinik kesihatan kt selangor nie..utk tahu kat mana klinik yg boleh buat hiv test nie, boleh refer link ni.

bulan 1, aku dh try call klinik yg berhampiran.aku call KK Puchong dgn KK Kelana Jaya. KK Puchong boleh buat hiv test dari hari Isnin-Jumaat (kecuali cuti umum), masa bile2 pn dari bukak klinik sampai la tutup..
KK Kelana Jaya pulak boleh buat dari Isnin-Jumaat (kecuali cuti umum), masa kol 2-4 ptg sahaja.
KK Puchong dgn KK Kelana Jaya terus dtg je tak payah wt appointment pn..

Harini aku wt test kt KK Taman Medan. aku main pergi je nie..kol 10 aku smpai KK terus tanya kt kaunter pendaftaran kt GF, nurse tu ckp kne naik tingkat 1 utk daftar.
Naik2 je tingkat 1, aku ckp nk wt hiv test. nurse tu ckp ada buat appointment x??aku ckp tak buat la, igt nak buat harini jugak..
Lucky, masih ada kosong lagi. so kami boleh la buat harini jugak.
kalau kt KK Taman Medan nie, kena buat appointment dl, 1 hari hanya 10 pasangan saja. ada masa2 yg ditetapkan. ada hari yg kena wt pg dan ada hari yg kena buat petang.
Utk hari Jumaat test hiv hanya belah pagi. nasib baik la kami dtg pg, ada chance la nk wt time tu jugak..tp kalau tak dpt wt kt situ td, kami dh gerak g KK lain pn..

Lepas nurse kt tingkat 1 kata kami boleh buat sekarang, die suruh kami bg detail sikit utk isi dlm buku set appointment nye..saje je kot utk rujukan je..
lepastu die suruh g tingkat GF semula kt kaunter pendaftaran pesakit luar utk ambik borang hiv test. tp sebelum tu nk infrom sikit, kt KK selangor, borang hanya disediakan utk pasangan yg bernikah di dlm selangor sahaja. jagi utk yg bernikah luar dari selangor, kena dptkn borang tiv test sendiri la ye..hihihi

Sebelum turun g kaunter tingkat Gf tu, sempat la En Tunang tny sama ada hiv test pakai kit lagi ke x. nurse tu ckp sini still pakai kit lagi.
aku tarik nafas lega sikit je, padahal dlm hati, mana2 pn aku tetap takut jugak.


En Tunang dapat no 1121 dan aku dpt no 1122
cantik tak no kami nie??hihi.

bile kami g kaunter pendaftaran tu, nurse bagi kami borang ujian saringan hiv pra perkahwinan.
kena isi borang nie dl pastu hantar semue kt dlm bakul dpn kaunter tu. tunggu kena panggil utk wt bayaran RM1 seorang.



Sini la kaunter utk dptkan borang hiv test dgn pembayaran tu.
urusan kt sini just ambik masa dlm 15 minit mcm tula..yg lama nye sebab kena masuk kn info kami sebagai pelawat baru kt KK sini.

Lepas dh buat pembayaran, nurse suruh g bilik no 17, letak borang kami kt dlm kotak depan bilik tu.
masa nie aku nampk 2-3 bakal pengantin jugak.

Masa nie aku tak abis 2 ckp takut kt En Tunang, En Tunang asik gelakkan aku je..yela apa taknya, sebelum masuk KK nie aku dh rasa nak g tandas, sakit perut pulak..En Tunang ckp nie sakit perut sebab takut nie..gelak lagi die..

pasti g kaunter daftar pn ckp takut jugak. g depan bilik no 17 pn berkali2 aku ckp takut smpai la no En Tunang naik..En Tunang terus masuk dlm bilik tu, tak sampai 5 minit pn( or kurang dari tu) die dh kuar pn dari wt test. next tentula no aku kan..aku nmpk je En Tunang kuar, aku ckp takut lagi sekali dengan muka cuak giler..Bile no aku naik lagi la aku cuak giler kot. sempat lagi sekali ckp takut tu..

biler masuk2 je, wt2 mcm tak ada perasaan la konon..mmg masa tu memang tak ada perasan sgt just cm excited je sebab nmpk atas meja tu ada bnyak kit yg dh buat test hiv..bile nurse laki tu sruh bagi tangan, aku bg je, pastu aku terus pandang tempat lain..hahahah aku dh rse ada bnde apa tah die letak hujung jari aku, tetibe tip (auw) terjerit sikit..hahahaha..terkejut den..bila die titis darah kt kit tu aku tengok. 2 kali die titis kan ..sebab ada 2 tempat kt kt kit tu..pastu selesai..

jari rasa berdenyut2, kuar dari bilik tu aku tersengih2 mcm kerang busuk pandang En Tunang smbil wt muka kecian..hahaha rasanya mata bergenang sikit kot..tapi tak ada la nk nagis pn..

dlm 10 minit kena panggil semula utk tahu result.

kami dapat borang nie semula dgn bahagian ii dh kena cop dari pihak KK la..
nurse laki tu ckp kami 2-2 negatif.
SELESAI

pastu blur asal dpt borang nie je??takkan nak bagi borang cm nie kot utk permohonan nikah??takkan tak ada surat lain kot yg lebih proper.

kami tanya balik kt nurse tingkat 1, die ckp mmg bagi borang tu je.kalau yg positif hiv, pihak KK tak akan bagi borang tu semula.
maksudnya, kalau negatif je yg dpt borang nie semula..yg positif hiv,tak dapat balik borang tu..

Lega hati lepas dh settel 1 perkara nie.

You Might Also Like

9 comments

  1. wah dh siap 1 procedure kawen bgus2 :)

    ReplyDelete
  2. Aah..ppn dh tempah pn ikt tarikh dgn wktu nk nikal..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..another step to go dear..chayookk...
    owh promo on wedding icon..^_^

    http://miszatie.blogspot.com/2013/02/scallopcircle-flourish-tq-tag.html

    ReplyDelete
  4. (qureen) ana nk tnya... valis bape lama je hiv nie erk??

    ReplyDelete
  5. valid 6 bulan..klo nk lebih pasti call je mana2 klinik kesihatan..

    ReplyDelete
  6. nie klinik kelana jaya kan. die hanya layan pasangan yang akan nikah kat selangor ker?

    ReplyDelete
  7. nk tnye...kne wt appointment ke x???

    ReplyDelete
  8. PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

    We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

    We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
    Lady doctor
    MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
    Possess valid Annual Practicing Certificate
    Registered with Malaysia Medical Council
    Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
    Attended an Obstetric Life Saving Skill
    Attended A Neonatal Resuscitation Program
    Working hours negotiable with minimum on-call
    Very attractive salary

    Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

    Clinic information:-

    PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
    NO. 12 JALAN SL 1/13
    BANDAR SUNGAI LONG
    43000 KAJANG
    SELANGOR

    ReplyDelete
  9. Tq 4 sharing! Tinggal 1 bulan nk nikah ni. Hahaha jd agak lambat utk HIV test! Tp sbb baca u pya sharing ni , td terus g klinik kesihatan puchong! Tak payah buat appointment. Dtg terus ambil borang HIV test , isi dan lepas tu dpt no giliran , tunggu dalam 15 minit , jmp doctor.. dalam 15minit lg... DONE!! Horayyy! Tqvmmm sbb sharing . sgt2 membantu.

    ReplyDelete

SUBSCRIBE