Persiapan Kahwin

Prosedur Permohonan Nikah Negeri Selangor

1:35 PM

Hai semue,

ada tak yg tengah sibuk nk submit permohonan nikah ni??mesti sakit kepala, pening2 lalat kn..
ada yg tak paham la mcm mne nk isi, nk dapatkn borang, nak tahu step2 die kan???


Utk pengetahuan semue yg bakal pengantin Selangor nie..
Borang permohonan nikah semuenya hanya boleh dapat online saja dlm website jais.



Prosedur bagi Pengantin Lelaki

Prosedur bagi pengantin Perempuan
Lepas korg klik permohonan mana yg korang nak, keluar screen mcm nie..

korang kena pilih bahagian nikah la.tgk pic kt bwh..

lepas dh klik akan nmpk web mcm kt bwah nie..

untuk mendapatkan borangnya, korang wajib kena daftar masuk kt bahagian kiri bawah tu.
just masukkan no mykad dgn kata laluan je..


kat sini la korg boleh pilih borang mana yg sepatutnya korang isi..

tp kalau nk print mesti la yg wajib2 tu kena isi dl..kg xboleh print plak..

jangan lupa dptkan butir2 saksi dl..2 saksi kena ada ye.then kalau boleh sebelum tu jumpa la ppn/tok kadi kt tempat korg nk nikah tu,utuk reserve tarikh dan masa yg korg nk nikah nnti.

jangan lupa jugak semak permohonan korang tu.kt web nie ada senarai semak permohonan utk lelaki dan perempuan sekali.

kalau dh sediakan apa yg die nk, korg boleh la tick sendiri.senang la sikit.kalau tak tahu tunjuk jela kt sesapa yg boleh tolong korg sama ada wali sendiri ke @ sapa2 yg pernah buat urusan nikah sebelum nie..

jangan la g tanya kt org yg belum nikah plak sebab diorg pn belum pernah isi2 benda2 alah semue nie..kang salah pulak dh buat dua tiga kali kerja.

borang yg korang dh isi on9 nie,korang print utk bawak jumpa ppn.pastikan borang tu tidak ditanda tangan lagi.sebab korang kena tanda tangan borang tu depan ppn/kadi beserta wali dan saksi pn sama kena g jumpa ppn jugak.
jangan la pandai2 nk tanda tangan borang tu dl ye..

lepas ppn dh sahkan borang tu..ppn akan suruh korang hantar borang tu ke jais utk dapatkan borang 3C/3D kebenaran bernikah. dan bagi semue la borang 3C/3D tu kepada ppn/kadi utuk di ijab kabul.

borang 3C/3D tu hanya valid 3 bulan saja.kalau tak nikah dlm tempoh 3 bulan korang kena la hantar borang permohonan semula..tp ada jugak yg diberi pengecualian atas sebab2 tertentu la..(itu aku xpasti).

ps~jangan lupe buat kursus kahwin dl dan hiv test..=)

You Might Also Like

25 comments

  1. mula-mula pening sbb takde guide kene dptkan personal mcm saksi..and tak tahu pulak still kene ada copy sijil nikah parents, imam @ppn bgtaw..n dia tak kisah sain dl ke tak sbb kenal kami n saksi..hehe..btw awk isi ke no hp, gaji, pekerjaan?

    ReplyDelete
  2. sy isi semue yg wajib..tp yg xwajib pn sy isi jugak sikit2..mana yg saya tahu jela..

    ReplyDelete
  3. terima kasih untk info ni.jadi panduan untuk anak ummi nanti...tq

    ReplyDelete
  4. tq sis sbb sudi share info nih! Fyqa nti kena mohon nikah thru JAIS.. so mmg tak tahu procedure nye even tyme kursus kahwin dh tnye huhu

    ReplyDelete
  5. @princess Feyqa: welcome..sharing is caring lebih utk b2b selangor la kn..hihi

    ReplyDelete
  6. dup dap dup dap... mengigil cik pia nk isi borang nikah. cik pia fotostat dl, takot ada silap.. heeeeeeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  7. sama la kite cik pia. berkali2 ana updated kt situ..hahaha

    ReplyDelete
  8. sign depan ppn bersama saksi bleh buat weekend x?
    ada syarat2 untuk jadi saksi permohonan perkahwinan?

    ReplyDelete
  9. @nik: tak kisah la nk sign bile2 pn kt tok kadi tu..hahaha janji die ada kt umah..(klo g umah die la)
    Saksi tu selayaknya lelaki la..kalu boleh cari la saksi yg baik2(tahu agama dan tak buat yg dilarang allah)..hihi

    ReplyDelete
  10. salam, 'borang 3C/3D tu hanya valid 3 bulan saja.kalau tak nikah dlm tempoh 3 bulan korang kena la hantar borang permohonan semula' means boleh ke kalau kite proceed borang 2C dulu untuk ambil sign PPN dulu, sebagai book tarikh nikah dulu..then before 3month date nikah, baru proceed ke JAIS utk dpt kebenaran bernikah? :)

    ReplyDelete
  11. Boleh..ana pn anta borang 2c tu awal..then ana keep smpai tgl lg 3 bln sblm nk nikah..

    ReplyDelete
  12. Ana nk tnya leceh x - qureen

    ReplyDelete
  13. Ana, nak tanya saksi yg kita bwk jump ppn before nikah tu, kalau time hari nikah dorang xde and ganti dgn org lain boleh kan?

    ReplyDelete
  14. @Ellina: boleh jugak kot..depands dgn kadi tu nnt..klo kadi xkisah xpela..

    ReplyDelete
  15. Salam,

    Terima Kasih atas panduan yg diberikan. Mmg pening kepala nak pikirkan borang semua ni,tapi lepas baca entry awak...dah nampak gambaran sket. Good Info! :)

    ReplyDelete
  16. thanx! info yg sgt brguna utk sy..xsilap sblm ni blh je download xyah nk kene daftar bagai..baca blog awk dpt dh buat smuanya.. tahnx ^_^

    ReplyDelete
  17. Salam, nak tnya boleh x? Saya isi borang tapi kenapa ade 3 borang 2C dan 2D yang sama. Adakah saya perlu print ke semuanya atau cukup 1copy sahaja?Mohon pertolongan secepat yang mungkin...pening..

    ReplyDelete
  18. Kalau utk hiv test tu ...kne buat sblum hntr borang ni ke ppn ke?

    ReplyDelete
  19. Salam.
    Borang 2D (yg utk bhgn wali) tu, wali kene sign dpn PPN atau bole sign sblm bawa borang utk jmpa PPN??

    ReplyDelete
  20. boleh tlong . ? yang mana satu utk saksi nikah. and yang mana satu utk saksi borang . . ?

    ReplyDelete
  21. @lee miyong: saksi nikah dgn saksi borang boleh asing2 jgk.tp better org yg sma je sng berurusan nnt ble nk nikah..

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Salam, just curious pekerjaan dan pendapatan tu wajib isi ke?

    ReplyDelete

SUBSCRIBE