Jalan2 aka Mengukur Jalan

Weekend yang memenatkan

10:44 AM

Hujung minggu lps sgt2 la memenatkan bg aku..
Long Jurneyyyyyyyyyyyyyyyyyy
5 negeri perjalanan aku dari hari jumaat sampai ahad.

Hari Jumaat
Target utama sebenarnya nak ambk adik last sem di politeknik kulim.so banyak la brg2 die yang kena angkut kn..aku pergi dengan family,2 kereta dengan tujuaan yang sama..tapi pakcik aku folow sekali sebab die balik perlis ,kampung isteri die..kami start perjalanan lepas maghrib kol8 mcm tu.masuk highway dari tol subang.mcm biase la time org balik kerja,jalan jem sikit sehingga susur kota damansara.
kereta kt highway agak banyak jugak..mungkin sebab ramai yang ambik cuti sehingga 1 may kan hai pekerja public holidayla apa lagi.jadi ramai yang ambik kesempatan blk kampung@bercuti.perjalanan kami agak jauh dari subang ke kulim,ambik mase 4 jam kalau tak berhenti mana2.tp mase nie kami ada jugak la berhenti dekat R&R tapah.semua org lapar dari balik kerja tak mkn lagi.kami teros kn perjalanan lepas rehat sekajap dh pukul11.30mlm mcm tu.hoho mata den dh ngantok giler..al maklum la selalunya aku tido kol10 mcm tu..terpaksa la tahankan mata nie sebab takut jugak tinggalkan Mr Faiez drive sorang2 kn..dalam pukul2.3 pg baru sampai.sepatutnya kami sampai awal,tp bpk aku singgah mana tah,terpaksa la aku tunggu die kt tol juru.lagipun nie first time bagi aku pergi kulim nie..tak tau rumah adik sewa tu dekat mana.
masa dekat tol juru tu rasa agak takut jugak la.pukul 2 dekat tep higway,then banyak mat2 rempit lepak dan merempit kt highway tu..
sampai2 je kat rumah adik,teros terbungkang tido..(eh xdela terok sgt mcm tu kn)..esok pagi kami nak travel g langkawi pulak..aduhai jauh jugak..

Hari Sabtu
Pukul8.30pg kami bertolak,walaupun tak tau jalan pegi jeti kuala kedah,tp nasib baik ada gps dekat hp s2 aku tu..terima kasih la hp,ada jugak jasa ko yang pling berguna nie..
kali nie perjalanan hanya 1 kete je..5 org semuenya.
perjalanan dari kulim ke kuala kedah ambik masa dalam 1jam lebih,then dari jeti kuala kedah ke langkawi perjalanan 1jam 45 minit.total semue dalam 4 jam perjalanan..aduhai penat giler..
mase pergi tu kami berli tiket ferry kol11,tp fery lambat dlm 30minit.jadi pukul12 baru ferry tu gerak..mase dekat jeti tu punya la ramai org..nak cari parking pun susah.kami parking kt dalam sekolah depan jeti tu.parking rm10 utk 24jam.tapi dekat sekolah tu hanya boleh parking utk org yang balik hari je..maksud nye org yang pergi langkawi tak tido sama la..

muka org penat tungga ferry yang tak sampai2 lagi

nie Mr faiez,die suka jalan tak tunggu org..melaju je..
(jetty nie sangat la busuk baunya.)

kami sampai dekat langkawi kol1.30ptg,teros dapat keta sewa.kami sewa rm90 sehari.tp agak rugi la sebab sebenarnya guna dalam beberapa jam je..kami suruh org keta sewa tu belikan tiket ferry kami kol7mlm.ferry yang terakhir.keta sewa yang kami dapat tu sgt la xbest,dh la gear 3 sekejap boleh masuk,skjp tak boleh masuk..kereta boleh masuk muzium dh tp bersih,then aircorn pn ok..
sapa yang pergi langkawi mesti singah pekan kuah dekat kedai haji ismail group kan.
kt HIG nie tempat banyak jual brg2 dapur,pinggan mangkuk segala,dan tak lupe segala coklat2.huahuahua.
aku dtg2 teros serbu bahagian coklat.penuh 1 bakul,lepastu adik aku pun penuh 1 bakul,mak pun penuh 1 bakul..coklat je dh 3 bakul kiteorg ambik..aku kebetulan tengah cari pinggan tingkat mcm gambar kt bawh nie..
masa pergi kt HIG pekan kuah tu xjmp bende nie..tp bila pergi kedai depan HIG tu,jumpa yang lebih cantik dari gambar kt ats tu..mcm nie la lebih kurang,ada kerawang2..harga nye rm37.murah x??sebelum nie pernah jugak servey benda nya kt area klang valley.yang kosong plastik tu je dh rm40 keats tp 2 tingkat je..kalau ada corak mcm nie 3 tinggkat dlm rm100 keatas kalau tak silap la..dlm sy pernah jumpa ratus2 gitu la..kt jusco pun ada.
masa aku jumoa benda nie,ckp la kt mak nak beli,lps tu mk ckp rasanya ada kedai lain jual benda nie jugak,lagi pun kedai tu hanya ada 1 design je..aku pun ikt ckp mak utk servey kedai lain..tp xjumpa pulak kedai lain kt langkawi tu..kami sempat jalan2 kat kawasan beras terbakar dan makam mahsuri.
tengok la gmbr kt bawah nie..

Kt laluan pergi beras terbakar nie ada banyak org jual2 baju,kain batik,barang cenderahati..baju t-shirt biase utk dewasa rm18 je 4 helai..hihihi best2..tp kain nye kasar dan nipis then hanya warna putih je,tp tengah2 ada corak2 la..kat sisni pun ada 1 kedai coklat,tp takdela semurah kt pekan kuah td.


Nie gambar lat makam mahsuri,kt situ ada rumah die,dan telaga mahsuri sekali..ada jugak org jual banyak barag2 cenderahati,dan air dari telaga mahsuri tu..tak tau la apa khasiatnya.
lepas keluar makam nie,jam dh pukul6 pun,kami kena bergegas balik ke jeti sebab ferry terakhir kol7ptg.dalam perjalanan balk ke jeti tu sempat la singga beli pinggan tingkat yang td nak beli tu kt pekan kuah.lebih kurang mcm dlm gambar kt bawh nie..ada kerawang2 gitu.

masa sampai jetty tu,kami ternampak kedai HIG lagi,masuk la jugak.ternampak pinggan tingakt yang sama mcm yang aku beli tu tp harga nya rm115..hu nasib baik dh beli kt kedai kt pekan kuah td baru rm37,kalau tak beli tadi mesti menyesal giler.kt HIG jetty nie ada jugak yang 2 tingkat je harge rm40keatas,lepastu ada yang takde corak,plain je tp ada pelbagai warna.harga pun rm40 keatas.

tepat kol7 kami dh kt dalam ferry,dan on the way balik ke kuala kedah semula..
tiket ferry boleh cek sini.

gambar org dh penat berjalan 1 hari..nie time otw balik kuala kedah.


sampai kuala kedah dh dekat kol9mlm.teros ke kulim dan singgah makan kt pekan kuala kulim pulak.

nanti kite sambung entry lain pulak ye..perjalanan hari ahad tu.

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE