Survey Katering Kahwin

By Farhana IezAna - 2:19 PM

Dah lama aku xupdate pasal hal kahwin nie kan..
harini nak habak sikit pasal katering.katering pun memain peranan penting dlm sesuatu majlis perkahwinan.kalau makanan tak sedap alamatnya sampai 7 keturunan la org dok cite pasal majlis kite nie..

Tip Untuk memilih katering perkahwinan:
TIPS 1:
Quotation
Dapatkan quotation atau sebut harga yang se-detail yang mungkin. Nyatakan segala apa yang anda inginkan dengan sejelas-jelasnya. Lauk-pauk, pencuci mulut, nasi minyak atau nasi putih, khemah, meja makan pengantin, meja VIP dan sebagainya yang berkaitan dengan hal-hal makanan. Gunakan maklumat-maklumat yang sama ini untuk anda dapatkan quotation daripada katerer-katerer yang lain jadi anda boleh membezakan caterer manakah yang memberi perkhidmatan yang terbaik pada harga yang terbaik (mampu).

TIPS 2:
PILIHAN KATERER
Pastikan sekurang-kurangnya anda cuba dapatkan 3 sumber katering yang berlainan untuk bandingkan harga yang paling berbaloi dan dalam masa yang sama menyediakan makanan yang terbaik. Gunakan maklumat yang sama tadi (dalam Tips 1) untuk anda minta sebut harga daripada 3 penyedia ketering yang berbeza. Bandingkan dan pilih caterer yang terbaik.

TIPS 3:
JUMPA SENDIRI
Adalah lebih baik urusan bersama katering ini anda sendiri dan pasangan atau bersama keluarga anda yang pergi bertemu secara bersemuka dengan pihak katering. Ingat seperti yang saya katakan tadi, makanan merupakan aspek terpenting dalam menjayakan sesebuah majlis perkahwinan. Anda hanya ada sekali ini sahaja untuk memberi impression yang terbaik kepada tetamu anda. Kalau makanan anda sedap, sudah cukup untuk memberi impression yang baik dan boleh membuatkan tetamu anda berpuas-hati dan happy di majlis perkahwinan anda. Jangan hanya berhubung dengan katerer melalui telefon atau SMS sahaja. Ini dapat mengelakkan sebarang bentuk penipuan. Pastikan syarikat katerer itu  berdaftar dan boleh dipercayai. Jangan sampai tarikh majlis, caterer tak sampai-sampai…menangis tak berlagu nanti.

TIPS 4:
CAS TERSEMBUNYI
Tanya dan buat confirmation dengan katerer pilihan anda adakah ada cas-cas lain yang ‘tersembunyi’ ketika menetapkan sebut harga. Mana tahu nanti anda kene bayar lebih daripada yang anda minta. Yang penting mengikut bajet yang kita telah tetapkan.
TIPS 5:
CARA BAYARAN
Penting bagi anda mengetahui cara bayarannya. Jangan membuat bayaran habis kerana sebagai langkah keselamatan. Kebiasaannya caterer akan mengambil bayaran sebanyak 30%, 50% atau 70% tidak lebih dari itu. Selebihnya akan dibayar selepas majlis.
TIPS 6:
FOOD TESTING
Ingat jangan lupa untuk mencuba rasa masakan yang anda pilih bagi mengetahui makanan yang menjadi pilihan anda sedap atau tidak. Jangan merasa makanan di premis atau kedai katerer, sebaiknya rasalah makanan di majlis perkahwinan yang disediakan oleh katerer. Ini lebih selamat.


Kat sini aku list kan beberapa perkhidmatan katering untuk lembah klang:

1. Sri Payung Catering &Canopy.
Ni pilihan utama aku,since mase tunang haritu dh pakai khidmat katering nie..memang terbaik la..nasi panjang2,lauk sedap, khemah cantik(mcm baru),pelayan bagus dan mcm2 lagi.

Pakej2 yang ada:

 
 

nie pakej yg aku tgk dlm website die.so kalau nak yg lebih updated, boleh tengok info kt bawah nie:

http://sripayung.com/
http://www.facebook.com/pages/Sri-Payung-Catering/125739627468892


Address : 4G Jalan Pertama 7
                Pandan Utama
                 68000 Ampang
                         Selangor Darul Ehsan
       Malaysia
Tel : +603 - 9283 2523 / 013 - 206 2523 / 013 - 338 1573
Fax : +603 - 9281 2523
Email : ros@sripayung.com

Perkhidmatan lain yang disediakan:
  • Khidmat Make - up dan Andaman pengantin
  • Khidmat fotografi
  • Khidmat PA Sistem dan DJ
  • Khidmat Persembahan Kumpulan Silat
  • Khidmat Persembahan Kumpulan Nasyid
  • Khidmat Karaoke
  • Khidmat Hiasan Pelamin
  • Khidmat Perunding Perkahwinan
  • Khidmat Rekabentuk Kad Kahwin
  • Khidmat Hiasan Hantaran, Dan Cenderahati
  • Khidmat Rekabentuk Banner dan Bunting.
2. Anjung Ekslusif Catering

Pakej2 yang ada:

 

 




No. 71, Jalan Pasir Tengah
Kg. Pasir Baru, Petaling
58200 Kuala Lumpur
Malaysia (PETA LOKASI)

Email : sales@anjungcatering.com.my
Tel : 019-250 9998 / 019-3699802

3. D'Ara Catering

Pakej2 yang ada:

Pakej makanan & kanopy

Picture

Picture

Picture

Pakej Makanan & Dewan

Picture

Picture

Picture


Lot 1029, Jalan Cempaka,
Kayu Ara, Damansara,
Selangor Darul Ehsan.
   Tel : 019-3367136 (Zety) /019-2177520 (En Din) 
Email : d_ara_catering@yahoo.com

3. Eiman Catering Services
Eiman Catering Services

Eiman catering ada membuat promosi kali ini dengan diskaun 7% untuk semua pakej. Pakej ini melibatkan pakej katering dan pakej perkahwinan yang melibatkan pakej asas, pakej dewan, pakej ekonomi, pakej istimewa dan pakej eksklusif. Kesemua pakej ini masih mengekalkan kuantiti yang sama hanya harga sahaja yang berkurang. 
Syarat-syarat untuk mendapatkan Diskaun 7% ini adalah seperti berikut:
- Majlis perkahwinan akan diadakan pada bulan Januari atau Februari atau Mac atau April 2013 sahaja.
- Untuk bilangan 1000pax dan ke atas sahaja.

Pakej Perkahwinan Asas RM9.40/pax

Pakej asas ni untuk 1000pax, antara menu yang kami cadangkan adalah seperti berikut.
MENU
Nasi Putih 10%
Nasi Beriani 90%
Ayam Masak Merah
Daging Beriani
Acar Buah
Dalcar Sayur
Buah
Air Kordial
Air Mineral
HIDANGAN PENGANTIN
Ayam Golek
Ikan Siakap Sweet Sour
Udang Panjat
Telur Burung Puyuh
Ukiran Buah
Puding (dessert)
Pelayan Berunifom 12orang
Peralatan Sajian

PERCUMA
Kek 3tingkat
Penghantaran (lembah klang)

Pakej Perkahwinan Dewan RM13.40/pax

Pakej perkahwinan dewan kami seperti dibawah
(buffet utk 1000 pax)
MENU
Nasi Putih 10%
Nasi Beriani 90%
Ayam Masak Merah
Daging Beriani
Acar Buah
Dalcar Sayur
Buah
Air Kordial
Air Mineral

HIDANGAN PENGANTIN
Ayam Golek
Ikan Siakap Sweet Sour
Udang Panjat
Telur Burung Puyuh
Ukiran Buah
Puding (dessert)
VVIP Dome + Setting 2set
P.A. System + DJ + Karaoke
Pelayan Berunifom 13orang

KERUSI MEJA
Meja Makan Beradap 12orang
Meja VVIP 2set
Meja Tetamu 28set
Meja Buffet 2set
Meja Hadiah 2set
Meja Kek 1set

Kerusi Mempelai 2
Kerusi Banquet + Sarung + Riben 30
Kerusi Plastik 224


PERCUMA
Kek 3tingkat
Bubur Kacang
Peralatan Sajian
Penghantaran (lembah klang)

Pakej Perkahwinan Kanopi 14.40/pax

Pakej Perkahwinan Kanopi kami meliputi yang berikut:
(buffet utk 1000 pax)
MENU
Nasi Putih 10%
Nasi Beriani 90%
Ayam Masak Merah
Daging Beriani
Acar Buah
Dalcar Sayur
Buah
Air Kordial
Air Mineral

HIDANGAN PENGANTIN
Ayam Golek
Ikan Siakap Sweet Sour
Udang Panjat
Telur Burung Puyuh
Ukiran Buah
Puding (dessert)
VVIP Dome + Setting 2set
P.A. System + DJ + Karaoke
Pelayan Berunifom 13orang

KANOPY
Kanopy Pengantin  (Arabic)          1set
Kanopy Tetamu      ( Arabic)         5set
Meja Makan Beradap 12orang
Meja VVIP                                          2set
Meja Tetamu                                   18set
Meja Buffet                                        2set
Meja Hadiah                                   2set
Meja Kek                                         1set
Kerusi Mempelai                              2
Kerusi Banquet + Sarung + Riben 30
Kerusi Plastik                                    144


PERCUMA
Kek 3tingkat
Bubur Kacang
Peralatan Sajian
Penghantaran (lembah klang)

Pakej Perkahwinan Istimewa RM21.90/pax

Pakej perkahwinan dewan kami meliputi seperti yang berikut
Min 1000pax,
MENU
Nasi Putih 10%
Nasi Beriani 90%
Ayam Masak Merah
Daging Beriani
Acar Buah
Dalcar Sayur
Buah
Air Kordial
Air Mineral

HIDANGAN PENGANTIN
Ayam Golek
Ikan Siakap Sweet Sour
Udang Panjat
Telur Burung Puyuh
Ukiran Buah
Puding (dessert)
VVIP Dome + Setting 2set
P.A. System + DJ + Karaoke
Pelayan Berunifom 15orang
Fotografy (story book)

PELAMIN DAN HIASAN
Pelamin 3 Panel (artificial flower)
Flower Stand 6set
Pintu Gerbang
Baju Sanding L/P 1x
Make Up L/P 1x
Karpet Merah
Hiasan Meja Pengantin
Hiasan Meja VVIP
KERUSI MEJA
Meja Makan Beradap 12orang
Meja VVIP                                                   2set
Meja Tetamu                                           28set
Meja Buffet              2set
Meja Hadiah                                              2set
Meja Kek                                                     1set

Kerusi Mempelai                                       2
Kerusi Banquet + Sarung + Riben         30
Kerusi Plastik + Sarung                          224

PERCUMA
Kek 3tingkat
Bubur Kacang
Kuih 2 jenis
Peralatan Sajian
Penghantaran (lembah klang)

Pakej Perkahwinan Eksklusif RM34.90/pax

Pakej perkahwinan eksklusif kami meliputi seperti yang berikut
Min 1000 pax
MENU
Nasi Putih 10%
Nasi Beriani 90%
Ayam Masak Merah
Daging Beriani
Kari Kambing Kashmir
Acar Buah
Dalcar Sayur
Buah
Air Kordial
Air Mineral
COFFEE CORNER COUNTER
Teh Tarik / Kopi O
Kuih 2 Jenis
Bubur Kacang/Pulut Hitam
HIDANGAN PENGANTIN + DECO
Ayam Golek
Ikan Siakap Sweet Sour
Udang Panjat
Telur Burung Puyuh
Ukiran Buah
Puding (dessert)
VVIP Dome 4set
PA System + DJ + Karaoke
Pelayan Beruniform 20orang
Fotografi (story book)
Professional Videografi

PELAMIN DAN HIASAN
Pelamin 5 Panel (fresh flower)
Flower Stand 10set
Pintu Gerbang
Baju Sanding L/P 1x
Make Up L/P 1x
Karpet Merah
Hiasan Meja Pengantin
Hiasan Meja VVIP
Fresh Flower Di Setiap Meja Tetamu
KERUSI MEJA
Meja Makan Beradap                               1set
Meja VVIP                                                   4set
Meja Tetamu                                           30set
Meja Buffet + Deco            2set
Meja Hadiah                                               2set
Meja Doorgift                                            2set
Meja Coffee Corner                                  1set
Meja Kek                                                     1set

Kerusi Mempelai                                            2
Kerusi Banquet + Sarung + Riben         274

PERCUMA
Kek 5tingkat
Kumpulan Kompang Berunifom
Peralatan Sajian
Penghantaran (lembah klang)
*Pakej eksklusif dewan ini boleh digunakan untuk kanopy. Harga masih kekal seperti di  Atas.


Location :D-M19 Suria Office, Damansara Damai, 47830 Petaling Jaya, Malaysia

Phone :Tel 03-61505759 Hp 017-3043644, 013-3233852
Email :admin@eimancaterings.com

4. Mahligai Impian Catering
Catering Perkahwinan

 

  


Location :No 29G, Jalan DC 4/3, desa coalfield , 47000 Sungai Buluh, Selangor, Malaysia

Phone :013-646 8674
Email :admin@mahligaicatering.com mahligaiimpian93@gmail.com

5. Felda D'Saji


Untuk d'saji nie pakejnya xsama untuk setiap dewan diorg sendiri.

antara dewan2 milik D'saji:

1.Felda Perdana Grand Ballroom
2. Dewan Merak Kayangan
3. Felda Villa Kuala Lumpur
4. Dewan Gemilang Kelana Jaya
5. Felda Residence Kuala Terengganu
6. Felda Residence Tanjung Leman


FELDA D’Saji Sdn. Bhd. Head Quarters & Sales Office For Perdana Grand Ballroom,
Merak Kayangan Hall & Outside Catering Unit:
Blok J, Anjung FELDA
Jalan Maktab Off Jalan Semarak
54000 Kuala Lumpur
Tel : +603-2698 8302
Fax : +603-2694 4159

http://www.feldadsaji.com.my
http://www.facebook.com/pages/Felda-DSaji-Official/115155698571998



6. Nurul Izzah Catering



PAKEJ PENGHANTARAN 1000 PAX

*RM 7.00 (  800 pax sahaja dan ke atas sahaja)
 RM 8.00 (  800 pax ke bawah)

MENU UTAMA

Nasi Arab
Daging Rendang
Ayam Masak Merah
Dalca Sayur
Acar buah
Bubur Kacang


DEWAN SERAI
RM11.50(1000 pax)
RM 12.80 (800 pax)
RM 16.50 (600 pax)

MENU TETAMU                  
Nasi Putih
Nasi Arab
Daging Gulai Kawah / Masak Kurma (Tetap)
Ayam Masak Merah / Ayam Masala (Tetap)
Masak Lemak Rebung + Daging Cincang
Dalca Sayur
Acar Buah
Limau Sunkist
Air Sunquick Mandarin
Drinking Water
Tea Tarik 250pax
Bubur Kacang 200pax
Kuih Muih Melayu 300pax
2 Buffet Empat Segi Dan Hiasan Artificial

*Makanan ini akan dihidangkan di 2 buah buffet bulat bersama kelengkapan pinggan mangkuk, chaffing dish empat segi, alas meja, skirting, scallop dan hiasan bunga artificial.

              MENU MAKAN BERADAP
Ikan 3 Rasa                  
Ayam Percik Golek
Udang Goreng Berhias            
Buah-Buahan
Sago Gula Melaka
* 1 Set Meja Makan Beradap termasuk meja kerusi,kerusi banquet untuk VIP,kerusi pengantian dan deco bunga artificial                                                                                              

PENYERI & PELENGKAP MAJLIS
2 Buah Dome Lengkap Dengan Setting VIP
25 Buah Meja Bulat
250 Kerusi Plastik
250 Sarung Kerusi
25 Alas Meja Labuh Jersy
1 Tingkat Pulut Kuning
Pinggan Milamin                      
Pelayan berpakaian seragam 10 orang
PERKHIDMATAN NILAI TAMBAH
Karpet Merah
1 Set Meja Hadiah
Cheffing Dish Empat Segi Bujur


KHEMAH MAWAR

RM12.90 (1000 pax)
RM 14.30 ( 800pax )
RM 17.90 ( 600pax )

MENU TETAMU    
Nasi Putih
Nasi Arab
Daging Gulai Kawah / Masak Kurma (Tetap)
Ayam Masak Merah / Ayam Masala (Tetap)
Masak Lemak Rebung + Daging Cincang
Dalca
Acar Buah
Limau Sunkist
Air Sunquick Oren
Drinking Water
Tea Tarik 250pax
Bubur Kacang 200pax
Kuih Muih Melayu 300pax
*Makanan ini akan dihidangkan di 2 buah buffet meja empat segi bersama kelengkapan pinggan mangkuk, chefing dish empat segi bujur, alas meja, skirting, scallop dan bunga hiasan .

                                                                                               
MENU MEJA MAKAN BERADAP   
Ikan  3 Rasa                  
Ayam Percik Golek
Udang Goreng Berhias
Buah-Buahan
Sago Gula Melaka

* Set ini dihiasi dengan deco meja beradap termasuk bunga artificial,alas meja, skirting, scallop dan pinggan mangkuk.
                                                                                               
PENYERI & PELENGKAP MAJLIS
4 Buah Dome Lengkap Dengan Setting VIP
20 Buah Meja Bulat, 200 Kerusi Plastik
20 Alas Meja Labuh Jersy, 200 Sarung Kerusi
1 Tingkat Pulut Kuning
Pinggan Melamin                            
Pelayan Berpakaian Seragam 10 Orang
10 Kerusi Banquet Untuk Meja Beradap                
2 Kerusi Pengantin Untuk Makan Beradap
5 Buah Khemah Tetamu –Arabian
 
PERKHIDMATAN NILAI TAMBAH
Karpet Merah
1 set Meja Hadiah
Chaffing Dish Empat Segi Bujur


Location: D-01-08 Jalan SM 1,
Taman Subang Mas,
47620 Subang Jaya,
Selangor


Tel/Fax: 603-5191 8410 / 603- 5103 3432
Mobile:  012-486 3087 (Finance)
               013-341 8944
               013-240 8944 (Event Coordination)
               019-308 8944 (Sales & Quotations)
               013-533 8944  
               013-503 8944
               013-340 8944
                         
 Email : enquiry@nurulizzahcatering.com.my

http://www.nurulizzahcatering.com.my




  • Share:

You Might Also Like

13 comments

  1. yeah...minggu ni nk g food testing kat sri payung...D'ARA tu pun sedap...mak cik cik mah ckp...sedap sngt..hehhe

    ReplyDelete
  2. sri payung memang sedap,berbaloi2..semue sedara mara ana suka..

    ReplyDelete
  3. yeah...tq ana...semngt nk p hujung minggu ni..hehhe

    ReplyDelete
  4. info yg bgus..terima kasih sharing... :)

    ReplyDelete
  5. dear, i pun amik sri payung untuk wedding i nanti..Bebaloi2. pandai tawar menawar leh dapat diskaun banyak...heeeee

    ReplyDelete
  6. aah..i punya wedding baru nk g weekend nie utk tawar menawar..

    ReplyDelete
  7. terima kasih atas perkongsian tips2 untuk katering ini.

    ReplyDelete
  8. Salam Sis, tumpang tanya. Sis amik berapa pax utk catering masa tunang?Sis pakai Sripayung kan?then total cost die berapa?

    thanks :)

    ReplyDelete
  9. Jia: mase bertunang dl sy ambk pakej katering nie kt butik,include semue skli..sy ambik utk 200 pax dan 2 canopy.sy pn dh xberapa igt..tp pakej yg sy ambk utk katering rm9/pax (tak termasuk kanopy).canopy pulak tambah rm300/pcs utk arabic canopy+scallop+kerusi bersarung+reben+meja bulat.

    ReplyDelete
  10. hi, blogwalking cari caterer jumpa pulak blog ni.
    thanks for sharing!
    banyak info :)

    ReplyDelete
  11. salam semua

    kami dari Ibunda Catering, turut menawarkan pakej katering majlis kahwin dan sebagainya

    kepada yang masih tercari2 perkhidmatan katering, sila ke website kami: http://www.ibundacatering.com

    TQ :)

    ReplyDelete