Impiana: Inspirasi Deco Dapur

By Farhana IezAna - 9:39 AM

Assalamualikum..

Kita cite pasal rumah lagi. since rumah sekarang tengah hold renovation part sebab tunggu defect siap dulu. aku sekarang gigih2 cari deco2 pilihan yg ada bermain di kepala.
target lepas siap defect ni, memang nak terus pasal grill, lampu kipas, semua kerja2 grill dan kerja kotor2.

Pasal KC memang aku dh pun bayar depo untuk lock harga promo last month punya. dapat la free items dgn tak dikenakan GST. dah saving sikit kt situ kan. Nak share sikit draft 3D drawing yg belum diconfirmakan lagi oleh aku ye.. sebab belum lagi further discuss. 

Lebih kurang gini la kot KC aku nanti. (Agaknya kalau tak ubah fikiran)
Kalau tengok darr 3D kitchen aku ni kecik je. dapat buat L shape. 8x7 kaki je.
aku sebernarnya tak berapa gemar peti ais tu ada situ. nmpk cm pendek KC aku tu. tapi sebab kenangkan plug wire ada kat wall tu je dan En asben pun macam mls nak tarik wire jauh2 kan. so aku pun emm bagi jela peti ais tu kt situ.


Di sebabkan peti ais tu kt situ, aku xtak boleh nak sedia kan ruang kabinet khas utk microwave dgn oven aku. maybe nanti nak kena beli rak lain kot utk letak microwave dhn oven aku tu.
bukan aku xnak letak kt atas table top tu, tapi aku nak nampk table top tu clean dgn barang yg minimal je.
Tapi kot2 nanti dah siap KC tu aku tetiba nampak cm luar je table top, mybe aku akan boh kt atas table top jela kan. 

ada 1 part lagi yang tak ada la berapa nak penting sgt, tapi klo ko particular mmg rasa penting la sebab dia akan mengubah suasana dapur @ lebih pada KC korang.
pasal wall kat area KC tu.
Meh layan dulu picture kt bawah ni. so korang tahu la nanti apa maksud aku tadi.





agak2 korang boleh faham kot kan dari 3 picture ni.
actually ada banyak lagi korang boleh buat dgn wall ni. banyak material boleh pilih. yang penting ikut bajet korang la kan. 
existing wall kt dapur aku ni mmg dah cover half wall dgn tile warna krim. kalau tengok entry sebelum ni aku ada share gmbr kitchen aku sebelum renovate.
aku klo ada bajet lebih teringin la juga kan nak tukar wall tu ikut color dapur idaman aku.

since aku pun dah share 3D picture KC aku, korang pun dh boleh la tahu aku dgn asben dah decide nak KC warna Kuning dan match dgn grey. ini aku dapat inspirasi dr salah 1 picture aku jumpa kat Google. memang adore sgt la warne kuning grey tu.
so untuk wall ni aku nak la color dark grey. dalam kepala skg ni suka sgt dgn corak bata tu. tapi tula corak bata pun boleh juga kita adaptasi guna material lain, tak semestinya korang boh bata ke kt situ kan.

kalau ikut bajet aku rasa2 nak pakai 3D wallpaper je. tapi bila tengok contoh 3 picture tadi. kenan pulak kt material tu. macam glass mosaic tiles. ini aku akan buat servey nanti mana2 supplier yang ada jual ni.
pening pikir kan..haha

1 lagi aku tengah pikir nak letak para untuk letak pingan mangkuk daily use dgn tempat gantung kuali periuk yg biasa guna.
kalau korang perasan aku sebenarnya sengaja xkan buat U shape untuk KC even sebenarnya klo nak buat U shape pun boleh je. ada dinding sikit dr 3-4 kaki kot kt pintu toilet tu. situ xde plug juga sebab tu aku xpikir nak letak peti ais sebelah pintu toilet tu.
google punya google aku kena nak buat idea2 gini. mcm dalam picture kat bawah ni.

Agak2 kalau aku buat U shape jadi gini la..

Contoh para letak tepi tingkat tu. tgh pikir nak buat ala gini la.

Nampak para dia banyak sampai atas. tapi kalau aku, aku xnampk boh pinggan bnyak2. takut simpan habuk je. lebih suke letak pokok2 sikit  dgn minimal deco je.

ni dia gantung periuk kuali dia. cpikir2 nak gantung gini je sebab aku xde kitchen island kan.

Gambar ni aku kena warna biru KC tu mix dgn gold. tapi nak dapat KC warna ni mcm payah je. banyak jumpa biru lain je. 1 lagi aku suka pulak tgk lampu yg terjuntai tu.
buat masa ni ni jela aku tgh pikir2 kan lepas dah pasang KC nanti.
aku punya laundry area pun mungkin kongsi area dapur ni juga. tgh pikir2 nak letak sebelah pintu toilet tu tapi. aku ada je yard kering kt luar tu tapi mcm sempit je nak jadi kan luar tu sebagai laundry area aku.

emm yg ni nanti2 lepas dh pindah kot baru aku pikir2 kan..

  • Share:

You Might Also Like

0 comments