Diy

DIY: Tutorial Ribbon Flower

9:39 AM

One more tutorial utk fabric flower.kali nie material sebang je xpyh guting jadi bentuk bulat ke,petak ke apa ke.
just ada ribbon je.

utk yg nak krj senang boleh try fabric flower nie.paling simple.



Step 1: sediakan alat2nya, ribbon, benang, jarum, gunting dan button/manik.
Step 2: jahit jelujur salah satu bahagian tepi ribbon tu.
Step 3: tarik benang tu sehinga ribbon menjadi rapat.
Step 4: teruskan step 2 & 3 sehingga anda dapat bunga yg anda nak.kalau nak banyak lapisan kelopak,pnjg sikit la ribbon tu.jangan potong ribbon dulu.
Step 5: setelah bunga anda jadi,matikan benang jahitan itu dan gunting lebihan ribbon.
Step 6: hiasa bahagian tengah bunga dengan button/manik.

Tip: semakin byk lapisan kelopak yg ada nak,semakin panjang ribbon yg digunakan.

selamat mencuba...;)



You Might Also Like

4 comments

  1. awak..mcm senang je..sy nak cuba jugak lah =)

    ReplyDelete
  2. Ala, comelnya, selalu tengok yang guna kain, ini guna reben. nampak lagi mudah.Hehehe...

    ReplyDelete
  3. aaala...btul tu imah...myb le cuba ni nnti...kreatif tol...

    ReplyDelete

SUBSCRIBE