Raya 2012

Kisah Raya Aku

9:14 AM

Klo korg nak tau aku family aku tak pernah ada gambar raya 1 family..yg ada pun mesti xcukup ahli..walaupun fmily aku ada 6org je..

sebabnya tiap2 tahun since aku kecik lg,bapak aku xprnh cuti pada hari raya.kadang2 die krj pg,kdg2 ptg,kdg2 mlm..ikut syif die la..aku pun xtau la knp die suka sgt krj..bukan xboleh cuti pun,tp die saja xnak cuti..

so disebabkan bapak aku nie cm tu.dari kecik aku dan adik beradik dh biasa bawak diri nk g mana pun bile raya.contohnya cm aku la,dari kecik rapat dengan atok sebelah mak.dl kampung atok aku kt sg besar betok2 umah nya tengah2 sawah..so tiap2 bulan,kadang2 tiap2 minggu aku balik..asal saja ada sedara mara yg blk kampung msti aku tumpang sekali..dapat bayangkan x kehidupan time raya aku..tapi xkisah pun sbb aku suka duduk dengan atok(cucu kesayangan kan.hihihi)

kalau balik raya pun macam tu la..aku balik tumpang sedara mara je.sehingga la umur aku 12 tahun..selepas tu atuk aku dh uzur sgt,pakcik makcik aku bawak nenek dan atuk aku ke kl sebab risau nk tinggalkan atuk nenek duduk kampung umah jauh2 dari umah jiran.

selepas atuk dh xduduk kt kampung,berubah la segalanya.aku xlagi dpt beraya kt kampung atuk.aku mula terpaksa ikt balik kampung bapak aku kt hulu langat,kampung pangson.memang la suasana kampung,sungai belakng rumah,halaman besar tp still xsama dengan kampung atuk aku.kadang2 je aku dpt blk kampung bpak aku tu,itupun bile bapak aku kerja ptg@mlm masa raya pertama.kampung belah bapak aku nie dekat sgt xsmpai 1 jam dari rumah aku.so semue sedara mara belah bapak aku hanya akan berkumpul kat kampung tu lepas sembahyang raya je.ptg2 dh balik semuenya..

tp aku tetap xberapa suka raya kt pangson tu,lgpun belah bapak aku nie ramai yg dh besar2..xde yg baya aku.tu yg xbest tu..bile bapak aku krj di raya pertama,kdg2 aku dgn adik2 beraya dengan keluarga mak long di sg lui,yg dekat dengan air terjun sg gabai tu..

selepas aku jumpa En Tunang,berubah lagi kisah raya aku.En Tunang nie memang town boy pun..rumah nenek atok die belakang umah kiteorg je kt bandar sunway..So raya pertama die,pg kt rumah sendiri lpas semayang raya bersalam-salaman then bergerak ke rumah nenek atuk die.lps dh beraya situ,dlm tengah hari macam tu diorg akan g beraya kt klang pulak.rumah sedara sebelah mak dia..malam dh balik rumah..bile raya kedua dh kt rumah je,wt la apa2 pun..nk jln2 shopping mall ke,kdg2 tgk wayang je kt sunway piramaid depan umah..hahahah tp start dari kiteorg lepas abis sekoleh teknik.En tunang akan beraya rumah kawan2 kt area kuala selangor,tanjung karang dan sg besar pada raya kedua..tu dh kire wajib kot.so aku pun terikut sekali la..


Raya dengan kawan2 di tanjung karang.

Bile En tunang kenal aku,baru la die dpt merasa beraya kt kampung,walaupun kampung aku dekat je.tp memang kampung la sebab dlm hutan,ada sungai segala.family sebelah mak dan abah aku memang besar..dari dulu aku dh ajar die utk join family aku bile family aku berkumpul ramai2 (time wt kenduri ke) memang semue org tido sepah2 jela..pandai2 la cari tempat tido kan..

Raya tahun nie memang aku beraya sendiri2 je..lagipun bapak aku krj pagi.so aku la yg bawak mak blik kampung abah dlm tengah hari lepas aku g beraya rumah FFIL dan umah nenek FFIL.sib baik aku nie sulong dh pandai bawak kete.kolo xmemang mak aku dok umah jela..kesian mk aku..

tgl kasut2 kt ada tu banyak x??nie baru sebilang kecik je..klo tgh ari sikit penuh kasut depan umah nie..kete pun penuh smpai kt parking kt umah jiran2 sebelah..

ini gambar raya 2010 di kampung pangson sebelah abah(selepas renovated)

Nie bukan gambar raya (sebelum renovate)

You Might Also Like

4 comments

  1. ala...cainnyer....xpe2..yg penting dapat juga beraya kan....dah bsar2 ni lain pulak suasana rayanya...

    ReplyDelete
  2. tula psl cik mah..mcm anak terbiar je..hahaha

    ReplyDelete
  3. same macam aty...dolu2...tak suker beraye kat kampung belah ayah kat perak..sebab tak rapat..jarang jumper...ngan arwah opah pon tak ngam sebab die garang sangat...huhu..tetiap kali raye balik kampung semban belah mak..besh..!! tapi ade sekali kene raye pertama umah kat perak tu..muncung jer muker masing2...huhu...tapi tu dulu...kampung tu pon dah tak de sejak derang meninggal..semua pakcik makcik sepupu sepapat semua kat sini jer sekarang..jadi orang bando...heheh..

    ReplyDelete
  4. sama la kisah ana nie la..smpai skg terkenang je kmpung..

    ReplyDelete

SUBSCRIBE