Diy

DIY: Tutorial Poodle Flower

By Farhana IezAna - 2:49 PM

Walaupun aku tau ramai yang dh pernah mencuba wt poodle flower nie..tapi ramai jgk lagi yg belum tau..

entry sebelum nie aku ada  tunjuk hasil poodle flower yg aku dh buat.Link ini

jadi kali ni aku nk wt tutorial mcm mana nak buat poodle flower nie.


Step 1: potong kain ikut apa2 size yg korang nak la..
Step 2: jahit jelujur keliling tepi kain tu. 
Step 3: jahit jelujur tu jgn jauh2 sgt,dan jgn dekat2 dkt2 sgt.serata je jahitannya..
Step 4: jahit jelujur keliling smpai bertemu permulaan jahitan tadi balik.
Step 5: tarik benang tu sehingga jadi mcm uncang.
Step 6: ikat/jahit utk matikan jahitan benang tadi.
Step 7: tekan tengah2 bhgian bunga tu kemas sikit kedutan bunga tu.
Step 8&9: utk menyerlahkan lagi boleh hiasa manik/button kt tengah2 bunga tu..
Step 10: ha siap dh..serios senang je..

tip: utk permulaan better pakai kain cotton dl.bile dh biasa baru try pakai kain yg licin/lembut.

selamat mencuba... ;)



  • Share:

You Might Also Like

2 comments

  1. nampak senang.. kain tu pakai 2 helai ke kena lipat ke ape ea? ke guna sehelai dan jahit je hujung tu?

    ReplyDelete
  2. kain tu sehelai je.xpyh lipat2..just jahit tepi je..

    ReplyDelete