Last Minit Kadi Pun Pencen

By Farhana IezAna - 9:32 AM

ADUHAI..

itu je yg termampu nak ckp mase dpt tahu kadi yg nikahkn aku nnt pencen dh pulak..
ye berita nie baru dpt tahu hari jumaat lepas.

pada hari jumaat tu, abah aku dtg jmp kadi tu pg hari..dtg menjemput dan igtkn pasal time dan hari nikah aku. kadi tu boleh cek calendar then die ckp ok2..boleh2..tu je die ckp smpail gelak ketawa dgn abah aku..
kadi pencen nie die mmg ada pelupe2 org nya..org masjid pn tahu kadi nie mcm mana..

pada mlm hari yg sama ada rewang2 kt blok aku nie..ada la beberapa org masjid besar dtg jugak..pastu kebetulan die ckp, kt masjid sekarang ada wt mjlis menyambut persaraan kadi tu..kadi tu nk balk kelantan dh lepas die pencen nie..

Abah aku pn apa lagi, blk2 terus inform aku yg tgh blur2 mase tu..

Terkejut kot aku..mjlis nikah lagi 2 minggu je tp kadi tak ada nie..
surat aku kebenaran nikah aku mmg la dh lama settel pn, just tinggal nk nikah jela skrg nie..
tp last minit jadi cm nie pulak..

semalam abah aku dtg jumpa kadi tu semula, tnya sama ada kadi tu boleh settel kn/ nikah kn aku jugak @ kena g pejabat kadi utk settelkan hal nie..

so kadi yg pencen tu ckp, die mmg dh xbly nikah kn aku sbb die dh kt kampung pn masa tu..mmg xbly nk consider la nie dgn kadi nie..
so kadi tu suruh abah aku g pejabat kadi utk tny hal aku nie mcm mana pulak..


yg xbly bla bly plak abah aku suruh kiteorg nikah awl sebelum kadi pencen tu balik kampung..ada ke nk wt cm tu..aku dh tempah mcm2 bagai dan yg paling penting OP tu xkn nk tukar tarikh die last minit gini kot kn..
pastu abah aku dok wt lawak lagi die ckp "ala abah yg nikah kn ko, jd klo xde kadi pn xpela.."
tak pernah dibuatnya org, nikah tak ada kadi yg tgk kn..
lawak abah aku lagi "baru igt mlm td nk jumpa kadi tu nk belajar mcm mana nk nikahkn korg nnt, last2 kadinya pencen pulak" hahahaha
yg nie 1 umah gelak kot..


bg aku selagi ada jalan penyelesaian ny, aku xkn tukar tarikh nikah tu..
hope hari ni lepas abah aku balik dri pejabat kadi tu, ada la berita gembira yg bly senang kn hati aku nie sikit.


  • Share:

You Might Also Like

4 comments

  1. alamak.. camana tu dear? mst ase mcm grrr! geram kan? sabar ye syg.. mst ade jalannya tu :)

    ReplyDelete
  2. @anis: tula psl ny..geram mmg geram la..

    ReplyDelete