Bila Sijil Kursus Kawen Dah Hilang..Jeng3

By Farhana IezAna - 9:51 AM

Ada takl sesapa yang before kawen dh hilang sijil kursus kawen???
huahuahua tu mesti geng aku nie..
sebenarnya masalah kehilangan sijil kursus kawen nie sesuatu yg normal dan memang kerap org hilangkan sijil tu.antara sengaja@ tak sengaja.

kategori aku pulak kehilangan yang tidak sengaja ye.bukan atas kesalahan diri sendiri..huahua boleh tak kalau nak salahkan En Tunang..(kalau terbace jangan marah ye)

aku dengan En Tunang dh g kursus kawen nie since tahun 2008 lagi.mase tu kiteorg sama2 sambung dip.walaupun tak tahu bile kami nak kawen tp still konon2 mcm tahun tu dh nk kawen la..umur mase tu 19 tahun..(yg paling muda g kursus mase tu).kiteorg wt kursus kt masjid negara,kl. Igt lagi mase tu lagi 2 hari nak raya haji.Abis kursus hari ahad tu masing2 dh sibuk nak on the way balik kampung terus.

Mase tu bile dh g kursus kawen tetibe rasa macam nak kawen awl plak kan..tp jodoh tu kite xtau bile la kan.kalau cepat, cepat la kawen nye..masing2 mase tu ambik dip, lepastu smbung lagi. jadi kami tangguhkan la cite pasal nak kawen tu.lagipun kami tahu family mesti tak nak kami just nikah je.so kami pikir nnti lepas abis belaja,dh dpt krj baru bincang balik..

Alkisah nya pasal sijil hilang tu sebenarnya sijil tu En Tunang yg pegang sebab die yg g collect lps sijil tu siap.then die simpan dalam file sekali dengan semua sijil2 lain yg die ada.
Ok la kalau dia nak pegang aku pun tak kisah la kan..

Bile dh die simpan sijil tu sekali dengan sijil2 die yg lain,maka kemana2 saja la die bawak file tu.(ke kolej la).
dalam sem ke berapa tah, die kena pindah dok rumah sewa.sebelum habis sem je die dh pindah semue barang die kt umah sewa yang die nak dduk utk sem akan datang tu.jadi mase cuti sem barang2 die ada la tinggal akt umah sewa tu.

bile die balik sem je, 1 beg die hilang.rumah tu kena pecah masuk pencuri.ada bnyak lagi barang2 hilang milik kawan2 die la.yg En Tunang nie just hilang 1 beg je.tp dlm 1 beg tu ada semue pakaian die dan file sijil2 tu.huahuahua..jadi sebab tula aku ckp sijil aku hilang bukan salah aku..hahahaha.(mase nie tahun 2010)


korang kalau hilang sijil,tak payah cuak ke gelabah ke..bende senang je nak settel pn..


Utk dapatkan balik sijil kursus kawen tu, En Tunang g semula kt Masjid Negara,kl (tempat ambik kursus dl). Jumpa dengan pengelia kursus just bagitahu yg korang hilang sijil.tapi korang kena la igt bile tarikh yg korg g kursus tu dl supaya senang dieorg nak semak record yg diorg ada.

Pihak penyelia kursus kawen nie,diorg memang dh sediakan surat utk sapa yg hilang sijil. Surat yg dari penyelia kursus tu korang kena dapatkan utk collect sijil kat majlis agama islam pulak.
Sijil kursus kawen kn majlis agama islam yg keluarkan.jadi kalau hilang pn mst kena collect kt sana jugak dengan bawak surat dari tempat korang kursus dl.kalau takde surat dari tempat kursus dl,mmg tak kan la dapat sijil tu balik. Sijil dapat on the spot.

kalau korang tak ada mase,korang boleh suruh org lain yg collect kan jugak.mcm aku,dl semuenya En Tunang yg uruskan.sijl yg korang dapat dari majlis agama islam tu bukan la mcm sijil asal. just mcm surat salinan sijil je.huhuhu tak best tol.dh la dl sijil asl tu,aku sendiri pun tak pernah tengok rupanya..

lepas dh dpt sijil salinan baru, En Tunang pass kt aku suruh aku plak pegang sijil tu..huahauhua mesti takut hilang lagi kan..=)


ps~kalau dh hilang tp nk buat kursus lagi sekali pun bagus jugak..dpt ilmu lagi kn..Rajin ke tak???
kami tak rajin tu yg xnk g kursus lagi sekali.

  • Share:

You Might Also Like

4 comments

  1. Tehaaa!!..hilang jugaakk dan skrg tgh tgu surat dari tmpt kursus..huwawawaaw

    ReplyDelete
  2. lmbt ke teha dpt surat dari tmpt krsus tu?ana dl dpt on the spot.

    ReplyDelete
  3. Aku nye mslh ni yg xlh tahan..psl aku ambik thn 2008 pas 2 thn 2012 company tu dah tutup..skang ni pening aku kene tolak sane sini last2 xsetel2 gak..klu nk ambik blik barai gak kne 2ari..

    ReplyDelete
  4. @noraniza: owh yg tu pyh sikit la..tp cube tny kt jbtn agama islam yg keluarkn sijil utk ko tu..

    ReplyDelete