Jalan2 aka Mengukur Jalan

Wedding Preparation before 2013

10:12 AM

2 hari cuti sabtu ahad nie aku gunakan sebaik mungkin..penat giler rasanya..malam tadi pn tido kol 2 pagi sebab syiok bersembang dengan family lepas balik dari KL.

Hari Jumaat start MEFA kt SACC kn. aku balik krj tu terus la g sana.
3 jam aku dok pusing2 dgn En Tunang kt dalam SACC tu. smpai org dh cam kiteorg lalu banyak kali.
setengah jalan dok tercongok depan pintu masuk sebab nk decide kt mana nak book utk pakej kad kahwin.yg pening kepale nye sebab nk kn pakej yg ada kotak besar. dan harus lah harga yg berbaloi.

first smpai thirt round kiteorg survey satu vendor kad, semue ckp klo kiteorg nk pakej paling murah tu harus tambah harga utk dptkn kotak besar. sebab pakej yg paling murah sdiorg bg kotak kecik yg 1000pcs. FMIL nk pakai kotak besar utk door gift. mase survey2 tu ada vendor yg just bagi 400pcs kotak besar free kalau kiteorg xnk kotak kecik so balance lagi 600 kiteorg kena tmbh duit la dlm 60sen 1 kotak.

ada vendor lain pulak 1000pcs semue kena tambah 60sen. ada lagi teruk dari pada pakejnye free kotak kecik kalau nak tukar ke kotak besar terus dh xjd free, kena charge ikut harge kotak yg kite nak..dlm rm1 lebih camtu..sangat xflexible bagi aku.dh la layanan cm kurang ajar, xmesra..then ada 1 vendor nie best pakej die dpt 13 item free gift. tp bile die ckp kedai die ada kt jalan pudu terus aku reject nk ambk sebab pernah dengan bad review pasal kedai wt kad kahwin tu. kawan aku sendiri yg kena.dan banyak b2b lain pn pernah kena.

last2 lepas berjam2 pikir,kiteorg decide nk ambik kt sini.



kt sini pakej die yg paling murah rm870 dpt 1000pcs kad(bukan just 1color), sampul printed, 50pcs box besar, 1000pcs box kecik, 2 banting, 1 guestbook, 1 canvas picture 2x2.
mula2 memang rasa nak ambk nie. 
kalau box kecik tu xnk, then nk tukar ambik 1000pcs box besar die akan bagi free 400 pcs kotak besr. then kiteorg kena tambah 60sen/pc utk lagi 600 pcs kotak besar.bile kire2 dh jadi rm12++ gitu.

bile kiteorg patah balik, tetibe ternampak pakej lain kt vendor nie. tapai harga nya lebih kurang je dgn rm12++ yg pakej kt atas. dlm pakej tu dpt semue yg ada kt pakej atas nie just xde box kecik.dpt box besar 1000 pcs. yg paling best box dengan kad boleh custom made ikut kehendak kite.

terus En Tunang setuju nak ambk yg tu.settel masalah kiteorg.

habis kisah hari jumaat. hari ahad pulak dari pagi sampai ke malam aku kuar dengan family bawak beli kain baju family utk majlis nnti.

aku bawak g jakel je sebab family aku nie(mak aku la) lebih suke beli kain kt jakel KL.mula2 pening kepala jugak sebab bile ikut mak aku+ 2 lagi adik pompuan aku nie, ambik masa lama sgt kt dlm Jakel tu.dari pagi smpai ke petang.3-4 kali turun naik dari 1 tingkat ke 1 tingkat. dh la semuenya ada 5 tingkat. jenuh jugak aku follow jela diorg nie.

utk majlis sanding belah aku diorg beli kain warne purple. just beli kain satin kosong je sekali dengan baju abah dan adik lelaki aku.kirenya kain yg sama jela. warne purple nye cmne???nanti korg tgk la..huahuahua.yg penting nye bukan purple gelap sebab abah dh ckp xnk purple gelap.(die pn gelap gak)hahahaha..

diorg(yg pompuan nya la) beli border lace sekali kat sana. 3-3 smue beli border lace lain2 color. lantak diorg la janji kain baju wrne sama ye x.
utk mjlis nikah dengan bertandang nnti kebetulan tema ada wrne biru. so diorg beli kain wrne biru tp yg utk nie diorg beli kain lain2 ikt suka hati diorg tp still wrne biru jugak.

Semalam sempat jugak aku beli kasut utk pakai majlis nikah+bertandang nanti.kasut warne biru.harga rm60 je.aku beli platform heel peep toe design.harus la ada platform nk bagi tinggi sikit kn.utk beli kasut kawen nie aku try 2-2 belah kasut sekali pusing dlm kedai kasut tu lebih 4 kali smpai rasa kasut tu betul2 selesa dan tak akan sakit bile pakai lama2 nanti.tak nak la kan nnti melecet la,sakit kaki la.walaupun aku dh bisa pakai heel tp ada beberapa heel yg kadang2 xsesuai dan rasa tak selesa kalau kite tak try betul2 sebelum beli.so 1 peringantan kalau nk beli heel harus try pusing2 pakai kasut tu dl ye..jalan je try dlm kedai tu lama sikit nk rasa ok ke x.utk kasut sanding pulak aku tgk dl butik yg aku dh tempah tu,die akan provide kasut mcm mana utk aku..kalau yg pattern lama muncung tajam kedepan tu,aku nk request die wt kasut baru la xnk yg muncung2 tu.En Tunang pn kata tak sesuai dan tak cantik kasut tu aku pakai.kalau lepas request tak dpt jugak kasut kt pattern peep toe platform, baru la aku beli je sendiri kt luar@aku custom made sendiri.

nmpk ny sebelum habis tahun 2012 nie, banyak bende dh settel book, yg patut beli dh beli pn.tahun 2013 nie bnyk bende yg lebih penting yg aku kena buat pulak. tiap2 bulan dh ada perancangan nk buat apa.

Baju sanding tak bagi design lagi,
kad kahwin tak bagi design lagi,
Button badge dh bg design tapi belom decide mana 1 nak,
door gift pn tak book dengan decide lagi,
borang nikah + hiv test pn belum buat lagi,
Rumah sewa tak cari lagi,
Utk majlis bertandang semue tak decide lagi baru ada tema dengan tarikh je,
Guestbook corner tak prepare pape lagi,idea pn belum ada nie,
PA system dengan DJ pn lom ada lagi(ada beberapa choice dri kwn2 bapak aku tp semuenya tak best la),
Kompang belum betol2 discuss dgn Pakcik Kompang lama aku+abah request nak ada entertainment lain mcm dikir/penari kebudayaan.(yg nie just ckp kt pakcik kompang je,die akn uruskan semue.free je utk aku)

Nie je beberapa bende penting yg aku igt aku belum buat.kena cek balik kt wedding checklist nie.


~bye2 Tahun 2012~

 ~Selamat Tahun Baru 2013~

You Might Also Like

1 comments

  1. Salam,

    We are doing cake pops for wedding door gift, if interested, kindly drop by at out page http://cakepopsmalaysia.wordpress.com/. Thank you

    ReplyDelete

SUBSCRIBE