Aku terima Engkau Seadanya

By Farhana IezAna - 4:15 PM

"Dengar sini baik2, tak kira lelaki atau yg perempuan..Berkaitan curang ni, kalau nak cita pasal hukum semua tahu..Hanya kat sini saya cuba menyedarkan sahaja, terutama pada diri saya sendiri..Apabila seseorang tu nak cari pasangan, dia ada ciri2 pilihan, dari segi tubuh badan, perangai, cantik, kemahiran luaran atau dalaman tak kira cmana cita rasa kita ni..Then bila dah dapat, kita tahu apa yg kita dapat tu bukannya 100% tetapi hanya dapat 80%. Tak perfect la kata org..Kita hanya tahu tapi kita tak sedar..So ada 20% lagi yg kurangnya pada pasangan kita tuuu..Setelah lama berpasangan, tiba2 Allah uji pasangan kita ni..bagaimana? Kita pun jumpa la seseorang tu yg mana dia mempunyai 20% ciri2 pilihan kita dahulu,,aaaaa ( Bukan aa,aa,aa, itu isteri saya, sekarang ok dah ) kita mula la tertarik hati kat dia dan bermula la proses curang tersebuttt...Dari saat tu bermulanya pergolakkan rumahtangga atau boyfren girlfren ni...Bergolak tu u all pandai2 la settle sendiri jangan panggil I, nak curang ngan I ok!! hahahahaha Kat sini I nak beritau n nak sedarkan pada pencurang2 ni..U all sedar tak, u all dah dapat 80% tapi u all nak kan 20% tadi dengan membuangkan 80%. Faham tak apa yg i taipkan ni.. ( ulang ayat tadi )..80% tu kurangnya 20% jea tapi 20% tu kurangnya 80%!! Jadi kenapa buat cm tu..kalau u pilih kedua2nya sekali ( kawin 2 la ) nescaya yg 20% tu akan terabai lama kelamaan dan u akan berbalik2 semula ke 80% u...Malu tak rasanya nanti bila u all dah terlambat sedar...?"

Nie petikan dari blog Warkah Buat Isteri.

Kehadapan tunang ku Muhammad Faiez Haiqal:

kadang2 org selalu ckp dekat syg,tunang syg nie muka garang, xfriendly, sombong, mcm ada je yang tak kena, xromantik, muka mcm nak gaduh je, tak ambik peduli, muke org baran, atau mat rempit dan lain2 lagi (kalau ada la)..

kadang2 bile org org ckp mcmtu kt syg,syg rasa la kekurangan b.kite bukan baru kenal,dh 6 tahun kenal.mgkin kalau perempuan lain kebanyakan nya suka pakwe/tunang yang romantik, gentalman, peramah, penyayang, pandai ambik hati, dan lengkap semuenya la kan.syg pun perempuan jugak tp bile dh lama2 kawan, dh kenal b,syg rasa memang syg kena terima seadanya b.dari dl lagi syg tak nak terapkan perangai suka tukar2 pasangan.kalau nak 100% perfect memang takkan jumpa la kt dunia nie kan.

Allah pun wujudkan manusia nie,semuenya ada kekurangan dan kelebihan masing2.

Dear b,

Biarla org lain nk ckp b mcm mana sekali pun.kalau org lain nak tau, tunang aku nie pemalu org nya.muka je ganas tp hati lembut giler.(hihihi) perwatakan die sgt berbeza bile die dengan org yang die xknl/xrapat. Org yg dh kenal dan rapat dgn die je tau perubahan tunang aku nie.

b tau tak?mula2 syg rasa b nie pelik dan ada rasa menyampah dan benggang dengan perangai b nie.tapi lama2 syg dh fhm dan boleh terima b mcm tu.kadang2 syg rasa malu sikit dengan org sebab org anggap b mcm tu.syg rasa jelous dengan pasangan lain yang pakwe/tunang diorg pandai bawk diri,pandai ambik hati org, peramah dan segalanya.tapi sekarang syg dh xmalu,dh xjelous pun.

80% kelebihan yang b ada tula yang buat syg sentiasa bersama b.b tau tak b nie sebenarnya sgt penyayang, lembut hati, cepat kecian dengan org, xpndai sorok kesedihan, sgt bertanggung jawab (especially dengan family), suka senangkan org lain even diri sendiri susah dan sgt manja (lebih manja dari aku tau). pasal b xromantik tu,syg xkisah pn sebab syg lagi la xromantik dari b.
Nie yang paling syg nmpk dari b la.tapi ada banyak lagi.

bagusnya pasal kiteorg nie even hari2 jumpa,hari2 sms (xsuke call) tapi kite mcm xpernah bosan.kite pn
 jarang gaduh selama nie.kalau gaduh pun xsmpai beberapa jam dan baik semula.(bagus kan kiteorg,hihihi).Syg tau syg nie banyak kerenah, ego tinggi.kadang2 sgt menguji kesabarkan dan menduga b mcm2,tapi b sabar je,layan je syg nie.

b selalu tanya syg "syg,syg b x?".syg mesti jawap "xsyg pun". b tau syg main2,tapi b selalu tarik muka bile syg jwp mcm tu.tapi syg memang sentiasa syg b pun. Hari2 syg katakan.hihihi (korg jgn muntah tau bace  entry kali nie)

Pesanan buat Muhammad faiez haiqal: ingat tau sampai bile2 pun syg terima b seadanya.harap b pun terima sayang seadanya.

 saja nak tempek pic lama nie.maybe masa nie lps 1-2 tahun kite kenal.(xigt dh)

  • Share:

You Might Also Like

1 comments

  1. kite akan lebih mengenali pasangankite lepas kawen... dan akan sentiase belajar tuk mengenali die.. saye dulu mase bertunang..susah nau nak gaduh...tapi biler dah kawen..lagi2 mase baru kawen..asyik bertekak jer..heheh..tapi dari situ ar kite belajar mengenali pasangan kite...dan kite akan jadi pasangan yang lebih baik..sekarang dah masuk anak sorang..dah tak gaduh2 dah..;p

    ReplyDelete