Cite Saja2..

Bila Tunang Kutip Kucing

8:12 AM

Kisah sempoi bile 1 hari, org yang paling aku xsangka akan kutip kucing dari station minyak tepi highway.tepi highway tau,bermakna kawasan tu tak ada rumah dan kedai2 makan sekali pun.yang hanya ada station minyak je.

Kisah nie bermula bila kami berdua balik dari makan yazid buger .Kisah yazid buger power nie aku cite laen entry ye.tapi kalau nk tau serba sedikit boleh klik logo yazib buger kat bwah nie.


kami gerak balik dari kol 8.15 mcm tula kot. dari shah alam ke bandar sunway mesti la lalu federal highway kan.perjalan kami memang biasa2 je.naik moto mesti la menikmati pemandangan malam yang sejuk2 sebab baru lepas hujan petang tu.aku nie takde la menikmati sgt pun sbb aku nie tkt naik moto,pernah fobia jatuh moto.hahaha.

sesampai je kat shell sebelum batu tiga shah alam,En Tunang berhenti sebab nak isi minyak.tengah2 isi minyak tu ada seekor kucing yang comel,bulu bersih.badan nya separuh putih dan separuh lagi warna kelabu ada corak line2.
tapi kesian kucing tu mcm lapar dan sangat manja.

masa En tunang isi minyak moto tu aku sempat la main2 dengan kucing nie sambil ckp dengan En tunang pasal kucing tu.

aku: b, kucing nie manje la suke gesel2 kat kaki org,pastu saja je baring terlentang nk org usik2 kucing nie. (sambil lari2 dari kucing tu sebab aku agak takut dengan kucing)

Tunang: Kucing tu lapar la,kesian kucing nie. Tak payah la takut sebab kucing tu ok jela.

aku: ala b yang xsuke syg pegang kucingkan,nanti b resdung.(tunang aku nie alah dengan bulu binatang,nanti die cepat kena resdung)

Tunang: B nak bawak balik la kucing nie.kesian nya la dduk kt shell nie xde mknan.

Tunang aku pun dengan tibe2,yang aku xsangka2 die nak bawak balik kucing tu.Mcm mana nak sangka kan selalunya bile aku pegang kucing je die teros marah suruh aku jgn pegang.Nie tetiba die nak bawak balik kucing tu.tak ke aku terkejut sgt2.

mlm tu aku rasa, die mcm bukan tunang aku sendiri.mcm org lain la.sangat penyabar dengan kerenah kucing tu yang taknak masuk dlm kotak,lepastu die letak je dlm bakul moto.kucing tu agk takut duduk dalam bakul moto tu.sampai beberapa kali kucing tu nak turun.terpaksa kami berhenti moto kat tepi jalan moto.kat federal highway kan ada jalan moto. Takkan la kami nk biarkan kucing tu kat tepi jalan moto tu kan.

dari shell tu ke rumah kami ada lagi 10-15km. perjalanan yang sekejap xsmpai 10 minit tu bileh jadi lebih setengah jam.

lepas dh 2-3 kali kucing tu nk turun je dan kami terpaksa berhenti.En tunang pun letak kucing tu balik dlm bakul dan tutup dengan jaket die.(jaket pemberian aku).Kucing tu ok,baru la jauh sikit perjalanan kami. dh lama2  tu kucing tu still nk keluar dari jaket tu.mula2 kucing tu mcm nak turun tapi die bertenggek je kat peha belah kiri En tunang.takut jugak kiteorg kalau kucing tu jatuh.En tunang pegang badan kucing tu,sambil aku belai2 kucing tu.kucing tu ok je bertenggek kt situ.

Akhir nya samapi jugak kami kat rumah. die sebabkan kami berdua tinggal rumah tingkat 5,kami letak kucing tu kat bwah.mula2 kt bwh rumah aku,kiteorg bagi mkn.kucing tu mcm tkt2 je.die dduk bwh kete je.org bg mkn pun mcm tkt2.bile ada kucing lain kacau,die pun g jauh.

disebabkan kwasan rumah aku nie,ada banyak kucing jahat dan waktu siang xde org sgt,en tunang bawak balik rumah die.kawasan rumah die ada bnyak kucing baik2.sebelum kami balik en tunang ada ckp nk sangkar utk bela kucing tu.

aku memang xsangka semalam en tunang mcm tu.sebelum nie pernah aku suara kan pasal nka bele kucing bila dh ada rumah sendiri,bila dah kawen nanti.tapi mcm biasa la en tunang menegah sekeras-kerasnya. die memang pantang kalau ada kucing dlm rumah.even kalau dtg rumah org yang bela kucing pun die taknak masuk.aku tau bukan die xsuka kucing tapi die alah dengan bulu je.senang kena resdung.

lepasni mesti aku selalu dtg kwsan rumah en tunang.saja nak tengok kucing tu.jatuh syg kt kucing tu.peristiwa  malam tu buat aku bertambah syg dekat tunang aku tu.walaupun hati die keras,tapi mlm tu aku nampak betapa penyanyang nya die.

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE